Australiens nationella cannabisstrategi

I Australien har nu den federala regeringen presenterat en strategi för att bekämpa det omfattande cannabisproblem landet brottas med.

Enligt den nationella cannabisstrategin är cannabis den mest använda illegala drogen i Australien och även om användning av cannabis har minskat sedan 1998 visar den senaste undersökningen bland australiensiska hushåll att 5,5 miljoner människor över 14 år hade använt cannabis åtminstone en gång i livet, och att nästan 800.000 hade använt cannabis den senaste veckan. Samtidigt framhålls i strategin att siffrorna förmodligen är en underskattning av såväl omfattning som frekvens av användning av cannabis i landet.

Trots hälsomässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser av användning av cannabis och det faktum att innehav och användning av cannabis är illegalt i Australien visar undersökningar att en avsevärd andel av det australiensiska samhället 'accepterar' att vuxna använder cannabis. Samtidigt visar undersökningar att cannabis är den vanligaste drogen när det gäller att ha problem med droger.

När det gäller lagstiftningen i Australien skiljer den sig åt mellan stater och territorier, särskilt beträffande påföljder för innehav och bruk, och den förvirring som uppstår bland allmänheten när det gäller cannabis legala status skylls ofta på sådana olikheter.

Påföljder för odling, försäljning eller smuggling av stora mängder cannabis skiljer sig åt mellan olika jurisdiktioner.

I strategin betonas att cannabishanteringen inte lever i något isolat utan utgör en del av en omfattande kriminell ekonomi. "Inköp av cannabis kan finansiera organiserad brottslighet utan att köparen vet om det…", säger man i strategin.

Beträffande den enskilde individen betonar strategin att det idag finns ökande bevis för att särskilt regelbunden användning av cannabis kan ha avsevärd negativ inverkan på psykisk och fysisk hälsa.

Det finns i dag tydliga belägg för att individer i Australien använder cannabis för första gången i allt yngre ålder. Det finns efterfrågan på behandling för cannabisrelaterade problem samtidigt som väldefinierade och utvärderade behandlingsalternativ saknas om man jämför med vad som finns tillgängligt för behandling av alkohol- och/eller heroinrelaterade problem, hävdar man i den nationella strategin.

I strategin betonas också att användning av cannabis sälla uppstår isolerat från bruket av andra droger.

Australiens nationella cannabisstrategi omfattar fyra prioriterade områden:
· Att skapa ökade kunskaper om cannabis hos allmänheten
· Att förhindra användning av cannabis
· Att förhindra cannabisrelaterade problem
· Att åtgärda cannabisrelaterade problem

Du hittar hela strategin här

Besök också:
Haschguiden

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0