Fakta och utbildningsmaterial om cannabis

I Australien har The Australian National Council on Drugs (ANCD) i veckan publicerat en omfattande genomgång av vetenskapligt baserad information om cannabis, 'Evidence-based answers to cannabis questions - a review of the literature'.

Organisationen betonar att det är dags för människor att få fakta om cannabis. Statistik visar att närmare 300.000 australiensare använder cannabis dagligen och 1,8 miljoner har använt cannabis under det senaste året.

Nu kan du skaffa dig ytterligare kunskaper om cannabis med hjälp av det 98-sidiga dokumentet från Australien.

När det gäller Australien visar de senast tillgängliga uppgifterna att 5,5 miljoner australiensare i åldern 14 år och uppåt någon gång har använt cannabis.

ANCD menar att det finns så många dåligt underbyggda åsikter och ren desinformation om cannabis och avsikten med dokumentet är att skapa klarhet i frågor kring cannabis. Över 700 studier om cannabis från hela världen har gåtts igenom inför produktionen av dokumentet. För att genomföra projektet har ANCD arbetat tillsammans med The National Drug and Alcohol Research Centre och dokumentet har gåtts igenom och stöds också av till exempel The National Institute on Drug Abuse i USA och The Institute of Psychiatry vid Kings College i London.

Dr John Herron, ordförande för ANCD säger, "Vi vill helt enkelt att människor ska bli mer medvetna om de problem som den här drogen orsakar. Cannabis är den mest använda illegala drogen i Australien. De flesta människor förstår inte att man kan bli beroende av cannabis. Cannabis kan påverka ditt liv så till den grad att du inte kan vara utan det och drogen kan förstöra relationer, anställningsförhållanden och många andra aspekter av en enskild individs liv. Cannabis är inte ofarligt. Vetenskapliga studier visar att det finns en klar koppling mellan regelbundet eller omfattande bruk av cannabis och mentala problem som depression eller ångest. För unga människor kan användning av cannabis ha en negativ och långsiktig inverkan. Ju yngre en person som använder cannabis är, desto större är risken för problem i utvecklingen. Medan tillgängliga vetenskapliga data inte visar att cannabis orsakar allvarliga mentala sjukdomar som schizofreni, kan cannabis utlösa problem hos var och en som är predisponerad för mental sjukdom."

Och Dr Herron fortsätter, "Det här är en viktigt fråga för alla i Australien eftersom så många unga provar cannabis och eftersom vi har ett verkligt problem med cannabis i samhället. Många tror att det inte är så farligt att testa lite. Det är nonsens. Det finns inget säkert minimumintag för cannabis. Människor kan, och gör det ofta, 'gå över gränsen', bli beroende av cannabis och vilja ha det varje dag."

Som en del av informationskampanjen belyser ANCD att, tvärtemot vad många tror, de flesta storanvändarna av cannabis i Australien i själv verket inte är unga människor.

Statistik visar att under den sjudagarsperiod använder 272,600 australiensare i åldern 20-29 år och 240,000 i åldrarna 30-39 år cannabis. Under samma tidsperiod använder 79,700 i åldrarna 14-19 år i Australien cannabis.

Det kan vara intressant att känna till att bruket av cannabis i Australien faktiskt minskar. Men ett problem är att människor som fortsätter att använda cannabis nu använder mer än vad de gjort tidigare.

Närmare tio procent av de i Australien som idag får behandling för narkotikaproblem uppger att cannabis är det största problemet.

Du hittar hela rapporten, 'Evidence-based answers to cannabis questions - a review of the literature' här.

Läs också:
Skador av hasch och marijuana
Är cannabis ofarligt
Haschguiden
Björn Fries tar avstånd från marijuanamarsch

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0