Starka cannabisprodukter stort problem bland unga holländare

I mars månad handlade programmet 'Bij uns Thuis' i TV-kanalen Nederland 2 i Holland om de problem cannabisprodukter med hög THC-halt åstadkommer.

Den holländske läkaren Romeo Ashruf, chef för Parnassia-kliniken i Haag berättade bland annat att holländska skolbarn i 12-årsåldern nu behandlas för missbruk av den hemodlade marijuanan, 'Nederwiet', som är upp till 20 gånger starkare än andra, importerade varianter av cannabis.

Dr. Ashruf menar att det är ett stort problem att föräldrar inte är medvetna om den kraftfulla ökningen av THC-halten i de produkter som deras barn röker. "Flera föräldrar tänker tillbaka på 1960-talet och 'flower power'-rörelsen när en pipa passerades laget runt. Men det var då det", säger Ashruf, "och föräldrar tror att det går till på samma sätt idag och att det bara är en kul grej under uppväxtåren.Vad dom inte inser är att det är ljusår mellan då och nu. Idag går inte pipan laget runt; var och en tänder sin egen pipa och den drog de använder idag är mycket starkare än på den tiden. Föräldrar undervärderar, olyckligtvis, i mycket hög grad den effekt hemodlad 'Nederwiet'har på deras barn och den potential 'Nederwiet' har för att skapa beroende och hälsorisker."

I programmet berättade Dr Ashruf vidare om att de åldersgrupper som tidigare var aktuella för behandling var 16-21 år, men att det nu skett en förändring då merparten är i åldrarna 14-19 år. "Också barn, 12-13 år gamla, kommer in för behandling. Det är en oroväckande utveckling."

"Cannabis orsakar beroende; det råder inga som helst tvivel om det", säger Ashruf. "De barn jag behandlar som är 'tunga' missbrukare visar en försenad utveckling. En del som är 18 år gamla är mentalt utvecklade som en 15-åring. De blir apatiska, de gör dåligt ifrån sig i skolan, de har svårt att upprätthålla sina kamratkontakter, de har problem i sina dagliga relationer med andra, de sover dåligt, de är introverta. Större delen av tiden är det inte någon, vare sig föräldrar eller lärare, som inser att orsaken är deras användande av 'lätta' droger."

I programmet intervjuas också en tidigare cannabisrökare, 19-årige Bela Willems, som berättar att han blev fast på drogen när han var mycket ung. Då han var 16 rökte han åtta 'joints' dagligen. Nu när han slutat med cannabis besöker han skolor med unga elever för att prata om farorna med att röka cannabis.

Förstår du holländska kan du se hela programmet via Internet genom att klicka här . Programmet är cirka 25 minuter långt och ses bäst med bredbandsuppkoppling.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0