Klar opposition mot legalisering av cannabis i Europa

Top News

De första resultaten från EU-kommissionens Eurobarometer 66 visar att det finns en klar opposition mot legalisering av cannabis i Europa. 

Den senaste Eurobarometern innehåller en mängd frågor ställda till medborgarna i EU:s medlemsstater. Så har man i den senaste bett om medborgarnas synpunkter på t ex stödet för EU, fördelar med EU-medlemskap, EU:s utvidgning och också om hur invånarna i EU:s medlemsstater ser på legalisering av cannabis. 

Frågan man ställde var: Ska personlig konsumtion av cannabis legaliseras i Europa?  

Att döma av svaren visar den negativa inställningen till legalisering av personlig konsumtion av cannabis att européerna tycker att toleransen är alltför hög idag. Bara omkring en fjärdedel (26%) av EU:s medborgare säger ja, medan två tredjedelar (68%) avvisar idén. Också ungdomar i Europa förefaller föga övertygade om idén att legalisera cannabis  (57% av de i åldrarna 15-24 år som besvarade frågan ansåg inte att personlig konsumtion av cannabis ska legaliseras.) 

Inte helt oväntat varierar svaren från land till land. I Finland och Sverige är det mer eller mindre blankt nej till förslaget medan man i Nederländerna, inte helt oväntat ställer sig mer positiv. 

Här följer rangordningen. Siffrorna anger den procentuella andelen som samtycker till att personlig konsumtion av cannabis legaliseras i Europa. 

EU:s medlemsstater
Nederländerna 49%
Spanien 40%
Storbritannien 32%
Tjeckien 32%
Irland 30%
Frankrike 28%
Italien 28%
Österrike 28%
Portugal 27%
Europeiska Unionen (25 medlemsstater) 26%
Belgien 26%
Danmark 22%
Slovenien 22%
Luxemburg 20%
Tyskland 19%
Grekland 19%
Litauen 16%
Slovakien 16%
Malta 15%
Estland 14%
Ungern13%
Cypern 12%
Lettland 12%
Polen 11%
Sverige 9%
Finland 8% 

Andra länder
Bulgarien 11%
Rumänien 9%    

Vill du ladda ner hela Eurobarometer 66 så finns den här som pdf-fil. Rekommenderas endast om du har snabb uppkoppling. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Anders Thåström

Ärligt talat Torgny. Det här låter väl snarare som att vi går åt legaliseringstider. Det är jättefint om du brinner för nånting men i mina ögon ser det ut som att du är hatisk på nått sett. Varför? Har du några egna erfarenheter utav cannabis som gått snett. Varför detta hat? Det är ju bara en planta. Annars tycker jag att din sida är mycket ärligare än många andra antidrogsidor. Keep it up!

2007-01-09 @ 15:24:10
Postat av: Torgny Peterson

Håller inte med dig. Flera undersökningar, som man naturligtvis kan ta för vad man vill, bekräftar att cannabis inte ska legaliseras. Beträffande hat så är det inget jag är någon vän av eftersom det sällan eller aldrig löser några problem.
Cannabis är förvisso en planta - med effekter som kan resultera i kort- och långsiktiga skadeverkningar. Det finns alla skäl i världen att uppmana till att låta bli att använda cannabis.
Beträffande egen användning av droger i allmänhet och cannabis i synnerhet så har jag haft förmånen att inte behöva använda någon narkotika överhuvudtaget. Man behöver inte ha drunknat för att bli brandman lika lite som man måste ha använt narkotika för att ha kunskaper om effekterna.

Finally - Rest assure - I´ll keep up the good work!

2007-01-10 @ 09:11:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0