Om barn och narkotika, om legalisering och om cannabis

I den nya publikationen 'Perspectives' som ges ut av UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) kan du i det första numret läsa artiklar från Myanmar, Peru, Egypten, Kenya på temat 'Barn och narkotika'.

'Perspectives' ersätter den tidigare publikationen 'Update' och du kan, om du vill, få den hemskickad gratis genom att registrera dig hos UNODC. Eftersom adresslistorna kommmer att uppdateras i början av december nästa gång bör du registrera dig senast 30 november för att vara säker på att komma med i adressuppdateringen. Du kan anmäla dig till gratisprenumerationen här.

Du kan också läsa 'Perspectives' direkt på Internet. Det första numret hittar du här.

I första numret svarar också Antonio Maria Costa, chef för UNODC, på frågan "Vad anser du om argumentet att narkotika helt enkelt skulle legaliseras?" följande:

"Jag håller inte med. Narkotika är illegalt därför att det är farligt, det är inte farligt för att det är illegalt. Människor använder narkotika för att bli stimulerade eller lugnade. Oavsett vilket så förändras deras hjärnor. Skulle du vilja att en pilot eller tågförare eller personen i bilen på väg mot dig vore påverkad av narkotika? Vill vi göra narkotika billigare och öka antalet missbrukare? Legalisering skulle förvärra folkhälsan, inte förbättra den. Vi kan inte köpslå om ett större hot mot folkhälsan mot en teoretisk minskning av brottsligheten. Regeringar måste vara förmögna att skydda människors hälsa och garantera säkerhet. Därmed inte sagt att fängelse är den bästa lösningen för narkotikamissbrukare. Mer behöver göras för att förbättra behandling. Och omfattande utrotning av kokabusken är inget univsrsalmedel för att minska tillgången. Det måste finnas hållbar utveckling i de länder som producerar narkotika. Kort sagt är jag inte alls för legalisering. Men jag vill betona behovet av en mer holistisk* hållning till det globala narkotikaproblemet för att minska efterfrågan och tillgång och för att förstöra smugglingsvägarna."

* holism - åsikt enligt vilken helheten är mer än delarna (Nationalencyklopedin)

Apropå legalisering - lyssna gärna också på en intervju med FN:s cannabisexpert Ted Leggett.

I andra kapitlet i årets Wold Drug Report från UNODC finns omfattande information om cannabis, som du enklast hittar med hjälp av följande länkar: 

2.1. Introduction
2.2. The world's biggest drug market is growing and uncharted cannabis is produced in their countries, and their other
2.3. The emergence of 'new cannabis' and the reassessment of health risks
2.4. Conclusion  
Annex 1 - The plant and the drug
Annex 2 - Estimating yield
Annex 3 - Estimating individual consumption  
Endnotes 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0