Är medicinsk marijuana OK i USA?

Det är många som hör av sig och undrar om så kallad ´medicinsk marijuana´ är OK i USA. Efter ett utslag i USA:s Högsta Domstol den 6 juni 2005 är svaret på frågan nej. 

Domen innebär i praktiken att de som försöker använda så kallad ´medicinsk marijuana´ riskerar rättsliga åtgärder från DEA (Drug Enforcement Administration) eller andra federala myndigheter. Delstatlig lagstiftning, som tillåter användning av så kallad ´medicinsk marijuana´, utgör sålunda inget försvar. 


I Kalifornien har lobbyister och flera politiker flera gånger motarbetat utslaget i Högsta Domstolen, men det förefaller nu som om några av de mest fanatiska ´medicinska marijuanamännen´ i allt högre utsträckning kommer att stöta på patrull, dels genom olika initiativ i delstaterna, dels genom att DEA under senare tid genomfört flera razzior.

 
I förrgår beslutade stadsfullmäktige i Los Angeles bland annat att införa begränsningar för etablering av nya dispensärer och införa reglering av redan existerande dispensärer. 

När den så kallade Proposition 215 blev delstatlig lag i Kalifornien i mitten av 1990-talet fanns det två marijuanadispensärer i Los Angeles. Idag finns det över 400. Är det någon som på fullt allvar hävdar att dessa ägnar sig åt något som ens kommer i närheten av vad som kan kallas medicin? 

Från DEA:s sida är positionen solklar. Innehav och distribution av marijuana i alla former är ett brott mot den federala lagstiftningen.  

Argumentationen
i det tidigare nämnda målet i USA:s Högsta Domstol (november 2004) kan du läsa här.
Läs domen i USA:s Högsta Domstol (juni 2006) här

Läs också:
Local marijuana dispensary operators indicted on drug trafficking charges
Exposing the myth of smoked medical marijuana
FDA drug approval application process

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0