Cannabisbaserad medicin ska marknadsföras i USA

Det brittiska företaget GW Pharmaceuticals, som producerat det cannabisbaserade preparatet Sativex, har nu överlåtit utvecklingen av marknadsföringen av Sativex i USA till japanska Otsuka Pharmaceuticals Co.  

Enligt GW Pharmaceuticals kommer en fas II/III klinisk försöksverksamhet att påbörjas i USA i år för att utvärdera preparatets användbarhet vid behandling av cancerrelaterade smärtor. GW Pharmaceuticals hoppas få preparatet godkänt i USA under 2010 och därefter lansera det 2011.  

Affären är värd omkring 290 miljoner dollar (över 2 miljarder SEK). Till detta kommer sedan royalty på försäljningen. 

Sativex, som är en spray som appliceras under tungan, är godkänd i Kanada som behandling för smärta i samband med MS (multipel skleros) sedan april 2005. Preparatet är också föremål för prövning för godkännande i fyra europeiska länder (Storbritannien, Danmark, Spanien och Nederländerna).  

För sin verksamhet odlar GW Pharmaceuticals, på dispens från den brittiska regeringen, tusentals cannabisplantor på hemlig plats i Storbritannien. 

Förespråkare av legalisering av cannabis är måttligt förtjusta i ’konkurrenten’ Sativex eftersom preparatet inte ger den ruseffekt som är en del av den ’medicinska’ upplevelsen vid rökning av råvaran i en form som inte något läkemedelsverk någonstans godkänt som medicin. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Karin

Nja,
Det är godkänt för behandling av neuropati och inte smärta generellt vid MS.

2007-07-24 @ 18:46:09
URL: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1887

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0