Återigen dags för tuffare tag mot marijuanakvacksalvare

Så har det hänt igen. Den här gången på Hawaii där en marijuanakvacksalvare, som utgett sig för att ägna sig åt distribution av ’medicinsk’ marijuana åtalats för narkotikabrott efter att polisen hittat 246 cannabisplantor i hans ägo – helt i strid med gällande bestämmelser. 

Ed Kubo, federal chefsåklagare för Hawaii, kräver nu tuffare bestämmelser för att göra bakgrundskontroller av de som ägnar sig åt så kallad ’medicinsk’ marijuana, bland annat i form av inspektioner. Kubo menar också att de som straffats för narkotikabrott ska förbjudas att distribuera så kallad ’medicinsk’ marijuana. 

Hawaii är en av de delstater som, i strid mot federal lagstiftning, tillåter den här sortens kvacksalveriverksamhet med distribution av marijuana. För närvarande finns det 249 ’licensierade’ marijuanakvacksalvare i delstaten som i dagsläget förser 2 609 ’patienter’ med marijuana. Antalet patienter per ’enhet’ kan få vilka vårdcentraler eller sjukhus som helst gröna av avund. Med cirka 10 ’patienter’ per kvacksalvare finns det också alla skäl i världen att fråga sig hur det hela går ihop ekonomiskt.    

Apropå kriminell belastning. Skulle de som har en kriminell belastning förbjudas att hantera cannabisprodukter skulle många coffee shops i Holland försvinna. Enligt den tidigare holländske justitieministern, Piet Hein Donner* har flera av de som driver coffee shops i Holland ett kriminellt förflutet. Speciellt tydligt är detta i två städer. I Amsterdam har 78 procent av de som driver coffee shops ett kriminellt förflutet enligt rapporten och i Venlo, på gränsen till Tyskland, är hela 83 procent kriminellt belastade. 

Enligt samma rapport uppskattas den årliga omsättningen hos alla coffee shops i Holland uppgå till mellan 211 och 283 miljoner euro (mellan cirka 1,9 och 2,6 miljarder svenska kronor).
Inte undra på att det finns många, som av olika skäl, är beredda att gå över lik för att försvara den här sortens narkotikahantering. 

* Den nuvarande holländske justitieministern, Donners efterträdare, heter sedan 22 september förra året Hirsch Ballin. Donner var klart emot någon ytterligare liberalisering av Hollands narkotikalagstiftning  och jag vågar, med kunskaper om Ballins synpunkter i frågan under flera år, bestämt påstå att detsamma gäller för honom. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Orolig

Undar bara en sak om exemplet du tar från Amsterdam. Sen när är det dåligt att en kriminell person övergår till laglig verksamhet? Menar du att det skulle vart bättre om de fortfarande hade tjänat sina pengar den olagliga vägen?

2007-01-31 @ 19:44:22
Postat av: Patrik

Ur mina ögon så tycker jag det är strongt utav individer att våga stå upp emot staterna, för att visa hur dem genom fredliga medel utan att skada andra människor gör sin röst hörda.

Visst, om man säljer gräs så kanske andras hälsa kan skadas. Men detsamma gör personen som säljer mig treo, nässpray, choklad, hamburgare, sprit framförallt osv. Det är den som köper som gör VALET!

Jag förespråkare (fortfarande inte) några droger alls. Jag förespråkar lagar och regleringar som fungerar.

I ett samhälle kommer det ALLTID finnas klasskillander. Oavsett styre. Det kommer alltid finnas missbrukare utav något. Vi kan genom fredliga medel se till att få det så bra vi kan, våld behövs inte.

Angående coffe shops och kriminella. Dem har ett krimnellt FÖRFLUTET. Detta tycker jag låter väldigt bra. Vi har ÄNTLIGEN lyckats få bort dem ifrån kriminaliteten. Dem säljer visserligen en drog, men dem betalar samtidigt skatt till staten som därmed kan hjälpa den lilla procenten som är missbrukare.

Se, inga vapen, inget våld. Snälla ge mig en kommentar.

2007-02-01 @ 00:59:43
Postat av: Torgny Peterson

Om de som den holländska rapporten uppger ha ett kriminellt förflutet upphört med verksamhet med kriminella kopplingar framgår inte av rapporten men det är utan tvekan intressant att konstatera att en så stor andel med en kriminell bakgrund väljer att engagera sig i försäljning av cannabisprodukter.

2007-02-01 @ 06:57:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0