Nya riktlinjer för cannabis

Efter den brittiska brittiska regeringens ’nedklassfiicering’ av cannabis från klass B till C i januari 2004 har nu ACPO (Association of Chief Police Officers) reviderat tidigare riktlinjer beträffande cannabis. 

Av de nya riktlinjerna framgår bland annat följande beträffande polisens åtgärder när det gäller cannabis. 

·         Innehav av cannabis är illegalt.

·         Att idka handel med cannabis är ett allvarligt brott där maxstraffet är 14 års fängelse och en så kallad  ’cannabis warning’ (cannabisvarning -  en term som nu ersätter den tidigare benämningen ’street warning’) ska inte övervägas när det finns bevis för att det handlar om handel eller innehav i syfte att förse andra med cannabis.

·         Generellt gäller att polisen när den kommer i kontakt med en person som innehar en liten mängd cannabis ska: a) undersöka omständigheterna kring innehavet b) eliminera misstanke om att det rör sig om ett allvarligare brott, t ex innehav i överlåtelsesyfte. Mängden cannabis är härvidlag irrelevant om det finns andra bevis för överlåtelse c) beslagta cannabis och säkra bevis d) göra vederbörliga noteringar om händelsen e)fylla i gällande formulär för att dokumentera händelsen

·         Om den misstänkte medger innehav och det saknas bevis om överlåtelse till någon annan kan polismannen överväga om en så kallad ’cannabisvarning’ är en proportionerlig och adekvat åtgärd. Om polismannen beslutar om en ’cannabisvarning’ ska den person varningen utfärdas till upplysas om att a) ett protokoll om åtgärden kommer att upprättas på polisstationen, b) innehavet kommer att noteras som ett  upptäckt brott, c) proceduren inte innebär att vederbörande förekommer i straffregistret

·         En polis som påträffar en person över 18 år, som innehar cannabis och där polismannen finner att narkotikan endast är avsedd för eget bruk, ska i normalfallet inte gripa personen.

·         Ungdomar i åldern 10-17 år kan inte meddelas en ’cannabisvarning’. De ska behandlas i enlighet med innehållet i sektion 65 av The Crime and Disorder Act från 1998 samtidigt som en polisman kan anse det nödvändigt att gripa en sådan ungdom av t ex bevistekniska skäl. Emellertid ska polismannen överväga mindre inkräktande åtgärder som t ex att följa den unge till hemmet och verifiera namn- och adressuppgifter. Samtidigt säger man i 4.4.3 i riktlinjerna att ett gripande kan vara nödvändigt “när den misstänktes namn och/eller adress inte är bekant eller då det finns rimliga skäl att betvivla att det uppgivna namnet är korrekt. (I riktlinjerna ges ett flertal exempel.)

·         När barn under 10 år anträffas med cannabis ska de omedelbart betraktas som ”utsatta för fara”, vilket i sin tur föranleder överlämnande till andra myndigheter. Även om varje fall är individuellt ska ett barn under 10 år som anträffas med cannabis alltid betraktas som utsatt för risk för ”betydande skada.” 

Riktlinjerna i sin helhet hittar du här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0