Samhället ska inte tillåta haschrökning

Under ovanstående rubrik skriver Björn Fries och Mona Sahlin i Expressen idag att Johannes Forssbergs inställning i frågan om haschrökning är både ”okunnig och cynisk”. 

Jag har tidigare, Expressen och cannabis, konstaterat detsamma.  

Johannes Forssberg kommenterar Fries och Sahlins artikel genom att berätta att ”Även ett fåtal kan ha rätt.” Forssbergs synpunkter i ämnet kan inte med bästa vilja i världen lotsas in i gruppen av dessa fåtaliga.  

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Albin

Hej Torgny.
Åter igen vill jag komma med några kommentarer.

"Inställningen är både okunnig och cynisk med tanke på de konsekvenser användningen av cannabis kan få. Vi har alla bekanta som har förlorat sig i missbruk som en följd av hasch- eller marijuanarökning."

Har vi verkligen det? Ungefär en tredjedel av min bekantskapskrets har fler än en gång rökt cannabis. Vissa mer, andra mindre. Jag känner inte en enda person som har förlorat sig i ett missbruk av cannabis (däremot av alkohol och i enstaka fall av andra droger). Detta är inget argument som går att bevisa eller stödja, och har därför ingen relevans.


"Därför är vi emot att samhället intar en mer tillåtande attityd till cannabis.
Det finns dom av oss som testar cannabis, ofta i unga år, mot bättre vetande. Det råder inga tvivel om att cannabis är beroendeframkallande och att haschrökning skadar minnet och förmågan till problemlösning."

Detta är till största delen sant. Cannabis är psykiskt beroendeframkallande, precis som alla saker folk tycker är trevliga. Ett fysiskt beroende har man inte kunnat hitta. Även träning, choklad, tv-spel och matlagning kan vara beroendeframkallande. De negativa effekterna på minne och problemlösningsförmåga har kunnat styrkas, som akuta effekter, alltså effekter under själva ruset. Om vi vänder på det - hur bra är man på att lära sig när man är full?

"Den vanligaste negativa reaktionen på cannabis är ångest och panikkänslor."

Dessa effekter uppstår hos vissa vid framförallt det första ruset (i samband med en hög dos). Det kan jämföras med illamående/kräkning och ångest vid alkoholintag. Många drabbas aldrig av det.
En del av de panikkänslor man pratar om kan dessutom bestå i rädsla för att åka fast.

"Det finns också indikationer på att unga cannabisanvändare löper särskilt stor risk att bli deprimerade och självmordsbenägna..."

Om detta kan man bland annat läsa i "The Swedish Drug Control System: An in-depth review and analysis", Boekhout van Solinge, Tim (1997). Där kommer författaren fram till att denna statistik har sin grund i att ungdomar som på olika sätt redan känner sig/är utanför det normala samhället har större risk att söka sig till olagliga droger. Man kan förmodligen ta fram liknande statistik bland ungdomar som piercar sig, men det betyder inte att hål i näsan gör dig självmordsbenägen.

"...och att bli indragna i brottslighet."
Nåväl, de är ju redan indragna i brottslighet då de börjar röka cannabis - detta beror dock inte på cannabis i sig, utan på lagstiftningen runt det. Dessutom hamnar cannabisbrukaren i en situation där han/hon får lov att söka sig till langare, som ofta är inblandade i tyngre droger och annan brottslighet, för att få tag på cannabis. Detta är givetvis inte bra. I övrigt gäller samma som ovan.


"De drabbas också oftare än andra av schizofreni."

När det gäller schizofreni hos de som använder cannabis tycks man kunna påvisa ett sorts självmedicinering. Det vill säga, människor med schizofren personlighetsstörning löper större risk att hamna i ett cannabismissbruk (bland annat), då de vill fly undan sina symptom och själva letar mediciner mot dem. Detta kan jämföras med hur många amfetaminister som lider av ADHD - vilket kan medicineras med bland annat amfetaminderivat.

Det är ont om studier vad gäller teorierna kring sjävmedicinering, men också åt andra hållet. Än så länge gäller det bara indicier - som dock är viktiga att titta på.

Däremot skulle ett tungt cannabismissbruk kunna vara en delorsak till utveckling av sjukdomen, i de fall där den redan finns latent, men det har inte kunnat bevisas. Mer forskning behövs, och är förhoppningsvis på väg, på det här området.

"Narkotika är navet i all organiserad brottslighet. Genom att använda cannabis bidrar vi till att ekonomiskt stödja den organiserade brottsligheten och därmed också människohandel, vapenhandel, prostitution och utpressning."

Ja, och detta är ett stort problem. Även om all cannabis i Sverige inte distribueras av organiserade brottslingar så gäller det för en betydande del. Detta är dock inte ett argument mot legalisering. Under spritförbudet i USA tjänade maffian stora pengar på just spritsmuggling och illegal spritframställning, precis som de gör på cannabis idag. Legaliseras cannabis kan man införa en systembolagsliknande monopolapparat, och kanske till och med statlig tillverkning av cannabis, hur mycket det än skulle sticka i ögonen på många.


"Mellan 2000 och 2003 minskade narkotikadödligheten i Sverige från 191 till 152 personer, enligt statistik som Statens folkhälsoinstitut rapporterat till Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, ECNN."

Jättebra, men detta har inte med cannabis att göra, då siffran över dödsfall orsakade av cannabis låg stadigt på noll, precis som alla andra år.


"Allt färre ungdomar testar narkotika trots att tillgången är god."

Okej, vad trevligt. Detta kanske styrker tesen om att en legalisering, med den ökade tillgång det innebar, inte drastiskt skulle öka missbruket.

"Johannes Forssberg och Expressens ledarredaktion tillhör en minoritet när det gäller en mer eftergiven syn på cannabis. I den mest drogtillåtande gruppen, 18-25 år, vill hela 85 procent ha ett fortsatt förbud mot cannabis. Det visar att det finns ett starkt folkligt stöd för den svenska narkotikapolitiken."

Det är säkert sant. Men om man ska anpassa sina åsikter efter vad majoriteten tycker så blir det hemskt tråkigt.
Och även om 85% i denna grupp är för ett fortsatt förbud mot cannabis - är de också för en repressiv lagstiftning mot de som bara brukat drogen? Vill 85% i denna grupp att polisen ska fortsätta jaga haschrökare? Det säger inte statistiken, även om så kanske är fallet.


Tack för den här gången, väntar ivrigt på svar.

/ Albin

2007-01-25 @ 23:54:28
Postat av: Torgny Peterson

Hej igen och tack för ditt inlägg. Föreslår återigen att du skickar dina synpunkter till de som skrivit den artikel du kommenterar.

2007-01-26 @ 07:01:42
Postat av: Henrik

Föreslår att bloggens ägare själv tar ställning till synpunkterna då han tidigare visat att han företräder samma eller likadana åsikter som artikelns författare.

2007-01-26 @ 14:38:42
Postat av: Torgny Peterson

Sorry Henrik. Samma besked till dig som till Albin.

2007-01-27 @ 08:31:16
Postat av: Orolig

Man behöver inte argumentera för cannabis, det räcker med att lyssna på det motståndarna har att säga. Då borde de flesta förstå att de har fel

2007-01-29 @ 20:11:19
Postat av: Torgny Peterson

Ett utmärkt exempel på icke-argumentation

2007-01-30 @ 06:52:49
Postat av: Agneta

bra torgny att du kämmpar mot drog liberalerna!
frihet och rätt till sin kropp? pytsann!
min son dog av en hash överdos så jag vet vad jag pratar om.

2007-02-05 @ 03:32:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0