Äntligen! Rotterdam stänger 27 coffee shops

102292-5
   Cannabiskampanjen

Under de två senaste åren har såväl internationell som nationell kritik mot cannabisindustrin i Holland tilltagit och det är glädjande att konstatera att också holländska politiker allt mer inser att det är dags att agera mot de holländska försäljningsställena för cannabis som går under det något besynnerliga namnet coffee shop. 

Igår, torsdag 31 maj, presenterade Rotterdams borgmästare Ivo Opstelten den nya policy som kommer att gälla för Rotterdams knarkcaféer från och med den 1 januari 2009 och som i realiteten innebär att 27 coffee shops får bomma igen. 

Det finns idag totalt 62 coffee shops i centrala Rotterdam och i och med den planerade stängningen minskar antalet alltså med nästan 50 procent. 

Det finns flera skäl till stängningen, men det som anges officiellt är att de 27 coffee shops som kommer att stängas ligger för nära skolor. Men detta är inte hela sanningen. Borgmästare Opstelten har uppenbarligen konstaterat att användningen av cannabis antagit oroande proportioner och har i samband med redovisningen av den nya policyn också uttalat förhoppningar om att användningen av cannabis, och därmed sammanhängande ordningsstörningar, ska minska. 

De nya insatserna mot cannabis i Rotterdam kommer också att innebära ökade kontroller och insatser mot de ägare av coffee shops som inte följer gällande regler, och reglerna för att överhuvudtaget få tillstånd att driva en coffee shop kommer att skärpas. 

Utöver detta kommer Rotterdam också att starta en omfattande informationskampanj i skolorna för att uppmärksamma ungdomar på de faror användning av narkotika innebär. 

Idel glädjande besked sålunda från Rotterdam som sedan flerfaldiga år har varit ett av de mest toleranta tillhållen för såväl distributörer som konsumenter av narkotika. Vem kommer inte ihåg Plattform 0 i Rotterdam, alldeles i närheten av centralstationen där missbrukarna 20 meter utanför polisstationens fönster upprättade en frizon för användning av all narkotika. Debattens vågor gick höga och tafatta politiker tog, då det begav sig, god tid på sig för att bomma igen eländet. Så snart Plattform 0 stängts, öppnade en präst sin kyrka för missbrukarna och flera av lokalerna i kyrkan blev regelrätta knarkarkvartar. I media gick dessutom prästen ut och deklarerade stolt att det var han som startade det första illegala metadonprogammet i Rotterdam. 

Det var tider det, tycker förmodligen en och annan knarkförespråkare men i takt med att verkligheten tränger sig på så har också holländska politiker blivit allt mer medvetna om de coffee shop-relaterade problemen.  

Det är inte bara Rotterdam som börjat inse allvaret i de lokala problemen. Också i Amsterdam rör det på sig, även om man inte direkt uttalar att det hänger samman med drogproblem. Hur som haver så säger Amsterdams borgmästare, Job Cohen, i en intervju i dagstidningen Telegraaf igår att flera ungdomar far illa och att det tar alldeles för lång tid innan hjälps sätts in. Insatserna måste ske snabbare och en person måste till slut ges ansvaret att ta det avgörande beslutet om vad som ska ske.  

Cohen anser också att det ska finnas möjlighet att tvångsomhänderta barn/ungdomar, vilket det för bara för några år sedan hade varit synnerligen politiskt inkorrekt att tala högt om i Holland. Av någon anledning tror Cohen också på återinförande av nationell värnplikt som ett led i att hjälpa ungdomar med problem. 

Cohens förslag får betraktas som mycket kontroversiella i ett holländskt perspektiv, men är också ett tydligt tecken på att kritiken mot de sociala problemen växer. Cohen har nu för avsikt att ta upp en diskussion med den ansvarige ministern, André Rouvoet.  

Det är också värt att upplysa om att den holländske folkhälsoministern Ab Klink redan nästa år vill införa rökförbud i restauranger, på hotell, i caféer och nattklubbar. Den holländska motsvarigheten till SHR, Koninklijk Horeca Nederland, är inte lika förtjusta och har kontrat med att acceptera att restauranger och hotell blir rökfria från och med nästa år medan ett sådant förslag för caféer och nattklubbar ska skjutas upp till 2011.  

Jag förutsätter att ett sådant förbud också kommer att gälla cannabis. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0