Obligatorisk läsning: Cannabisrapporten-En kartläggning av distributionen, nätverken och individerna

102292-5
   Cannabiskampanjen

Med den idag offentliggjorda rapporten från Rikskriminalpolisen om cannabissituationen i Sverige i handen, bör alla kunna inse att det finns allt fog i världen att intensifiera kampen mot cannabis. 

Jag har ett flertal gånger skrivit om delar av innehållet i rapporten och också refererat delar av den utifrån den föreläsning Johan Nilsson från Rikskriminalpolisen höll vid SNPF:s (Svenska Narkotikapolisföreningen) årskonferens i maj i år. 

För den som inte tidigare tagit del av det jag skrivit, kan det än en gång konstateras att det nationella cannabisprojektet kartlagt 140 nätverk som smugglar och säljer cannabis i Sverige. 

Cannabis är den mest använda drogen i Sverige och av de ungdomar som testar narkotika röker nästan alla cannabis.  Därför måste cannabisbrottsligheten prioriteras högre av de brottsbekämpande myndigheterna
, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.  

Cannabisprojektets slutrapport visar att de större nätverken som säljer och smugglar cannabis i Sverige finns i Uppsala, Norrköping, Linköping, Göteborg, Stockholm och Helsingborg/Malmö. Mellan 25 och 30 nätverk har möjlighet att hantera minst ett ton cannabis per år. Genom Nationella cannabisprojektet har polisen och tullen slagit ut tio nätverk som har möjligheten att hantera minst ett ton cannabis per år.  

Den totala mängden cannabis som smugglas till Sverige beräknas uppgå till mellan 25 och 30 ton per år, vilket mycket mer än vad som tidigare uppskattats. Omkring 80 procent av den cannabis som kommer till Sverige har Marocko som ursprungsland.  

Du kan läsa hela rapporten här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0