Strategimöte om marijuana

102292-5
   Cannabiskampanjen

Igår träffades representanter för DEA (Drug Enforcement Administration) och lokala och delstatliga myndigheter i Florida för att diskutera den omfattande ökningen av marijuanaodlingar i Florida, som idag är den delstat som har de flesta odlingarna efter Kalifornien. 2006 rapporterade polismyndigheter i 41 av Floridas 67 kommuner förekomst av marijuanaodlingar. 

Marijuanaodlingarna ökar som sagt kraftigt i USA där 400 000 plantor till ett uppskattat värde av 6,4 miljarder dollar beslagtogs förra året. 2005 beslagtogs 270 000 plantor. 

Marijuanaodlingarna har nu fått sådan omfattning att polismyndigheter från de centrala delarna av Florida begär hjälp för att intensifiera kampen mot de hydroponiska odlingarna (innebär att man använder en näringslösning för att odla istället för jord. Marijuana som odlas på det här viset ger en starkare THC-halt än de traditionella odlingarna.) 

Även om vi i Skandinavien inte är i närheten av den omfattning problemet har i vissa delstater, främst Kalifornien och Florida, i USA finns det anledning att vara mycket uppmärksam på utvecklingen på våra breddgrader. 

Du kan hjälpa till att bekämpa odlingar i Sverige och övriga Skandinavien, inte minst eftersom odlingarna kan utgöra en reell fara på olika sätt: 

Bränder
Behovet av stora mängder elektricitet i kombination med oprofessionell hantering av elsystemet kan leda till bränder, som också kan drabba intilliggande lokaler/bostäder. 

Hälsorisker
Hög luftfuktighet och höga temperaturer som är nödvändiga förutsättningar för verksamheten resulterar ofta i skadlig mögel- och svampbildning.  

El
El-stölder och oprofessionell dragning av elkablar kan resultera i farliga tillbud 

Giftiga gaser och kemikalier
De kemikalier som används för att producera marijuana cirkulerar i odlingslokalen och kan utgöra en allvarlig hälsorisk 

Våld
I USA är det vanligt att de som ägnar sig åt odling av marijuana utsätts för utpressning, intrång i odlingslokalen/lokalerna och allehanda våld eftersom kriminella element insett att stöld av redan befintliga odlingar besparar en besväret att starta egen odling. Detta innebär ökad risk för boende i omgivningen. 

Fällor
På grund av risken för intrång av kriminella eller besök av polisen är det i USA mycket vanligt att odlaren konstruerar fällor i avsikt att skada eller döda eventuella besökare. 

Du kan hjälpa till i arbetet med att stänga cannabisodlingar genom att vara vaksam på din omgivning och rapportera iakttagelser som kan tyda på förekomst av en cannabisodling. 

Följande kan vara tecken på förekomst av en cannabisodling: 

Gardiner är alltid neddragna för fönstren eller fönstren är alltid täckta (oftast) från insidan på annat sätt (papper eller plast sätts upp på insidan av fönstren).

Stor aktivitet vid inflyttning men senare verkar ingen bo där.
 

Besök på den aktuella adressen liknar inte mönstren för besök i andra lägenheter, villor eller fastigheter i området. 

Besökare som dyker upp dagligen eller någon gång per vecka men då bara gör kortare besök för att se till odlingen. Var också observant på eventuella besök nattetid. 

Den som hyr vill ogärna ha besök av hyresvärden eller andra personer som kan tänkas avslöja vad som försiggår. 
  Annorlunda sopor i anslutning till odlingen, t ex krukor, jordsäckar, förpackningar för näringslösning, elkablar och rördelar

Var uppmärksam på förflyttning av plastsäckar eller annat emballage som kan användas för transport av marijuana.
 

Besöker du t ex byggvaruhus kan det också vara värt att fundera på varför t ex ungdomar inhandlar jordsäckar, fläktar eller utrustning till ventilationsanläggningar och/eller utrustning av olika slag för trädgårdsskötsel.

Håll utkik efter förpackningar som kan innehålla eller ha innehållit t ex aceton, metanol, natriumhydroxid, eter, ammoniak. 
 

Nya dofter i allmänhet och en skarp, ofta sötaktig, doft i synnerhet. Det är heller inte ovanligt att odlarna monterar starkt doftande preparat för att dölja cannabisdoften.

Hög värme

Kondensering på fönstren eller till och med på utsidan av huset. (Vintertid kan detta ofta resultera i att det inte finns någon snö på taket). 

Ventilationsöppning(ar) 

De som driver odlingarna kan också försöka dölja vad som försiggår genom att ha ljus påslaget inomhus och utomhus dygnet runt eller att radio och TV står på dygnet runt. Ljud från fläktanläggningar och andra ljudkällor som kanske står på dygnet runt för att dölja ljud från fläktanläggningar.


Eventuella elektriska omkopplingar för stöld av elektricitet. Arbetar du på ett elbolag är det också värt att hålla utkik efter omotiverat höga elräkningar

Varningsskyltar av olika slag, (Privat område; Varning för hunden; Privat område-överträdelse beivras etc.)
 

Du kan lämna tips om narkotika. Ring antingen polisen på 114 14 eller tullen på 112 och begär 'Narkotikatipset'. Du kan ringa när som helst och du behöver inte tala om vad du heter. Till Tullverket kan du också e-posta tips.   
Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0