Polisen i England och Wales vill ha 'uppklassificering' av cannabis

Det är inte bara i Kanada som regeringen efter överväganden och överläggningar beslutat sig för att skärpa kampen mot narkotika. I England och Wales hittar vi regelbundet återkommande krav på att cannabis ska uppklassificeras, från klass C till klass B, dvs återgå till den klassificering som gällde för cannabis innan den numera avgångne (läs sparkade!) inrikesministern David Blunkett beslutade att cannabis skulle betraktas som en mindre farlig drog.


I veckan sa kriminalkommissarie Ian Johnston, president för Police Superintendents Association of Wales and England, till den engelska dagstidningen The Independent att vi anser att det var ett misstag att nedklassificera det [cannabis] till klass C. Och Johnston fortsätter, det [cannabis] omklassificerades nästan i smyg under dåvarande inrikesministern David Blunkett. Vi inser farorna med drogen och anser det vara mer ändamålsenligt med en klassificering i klass B. Uppriktigt sagt har cannabis förstört människors liv och det är angeläget att arbetet mot cannabis prioriteras högre inom polisen. De tidigare försiktiga budskapen var misstag.


Det ser nu ut som om det i flera länder kan komma till stånd en avsevärd skärpning i synen på cannabis. I Sverige arbetar polisen tämligen aktivt mot cannabis, men inte i den omfattning som behövs om man ser till uppgifterna i den rapport som rikskriminalpolisen presenterat (Nationellt cannabisprojekt 2004-2006 - En kartläggning av distributionen, nätverken och individerna.) Det är angeläget att det svenska projektet mot cannabis fortsätter och att liknande projekt också initieras för att bekämpa tillgång och efterfrågan på annan narkotika.


Du kan hitta omfattande material om cannabis på den här bloggen. Skriv t ex cannabis i den här bloggens sökruta så får du referenser till över 1 500 inlägg i bloggen.


Du kan läsa mer om den refererade diskussionen i England och Wales i The Independent här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0