Allt fler unga i behandling - för haschmissbruk!

Fler och fler danska ungdomar blir så beroende av narkotika att dom måste söka behandling.


Medan allt fler resursstarka ungdomar börjar inser att hasch är en drog för losers (förlorare) är det många som ännu inte kommit till den insikten.


Enligt socialöverläkaren i Köpenhamn, Peter Ege, är utvecklingen tydlig. Vi ser ett ökande antal unga som kommer in i behandlingssystemet på grund av haschmissbruk. Att hasch är ett problem bekräftas också av Mads Uffe Petersen, som är chef för Center för Rusmiddelforskning vid universitetet i Århus. Kari Grasaasen som gjort en rapport om narkotikamissbruket för danska Sundhedsstyrelsen konstaterar också att hasch är den drog som orsakar problem för de flesta unga missbrukarna, rapporterar TV2.


Läs mer:

Flere unge bliver stofmisbrugere

Nyt skolemateriale skal sætte hash på dagsordenen ved forældremøder

Test din viden om hash

Narkotika på gadeplan  2006


Torgny Peterson


Cannabis stort problem bland 15-åringar och yngre

102292-5

Den brittiska tidningen The Independent on Sunday  rapporterar idag att barn så unga som nio år söker hjälp för missbruksproblem - i första hand cannabis.


Familjesammanbrott och stora skolproblem anges som två huvudorsaker till den nuvarande utvecklingen, som visar att över 9 000 barn och ungdomar - en del alltså så unga som nio år - sökte hjälp för sina missbruksproblem förra året.


Frågan är hur länge Storbritannien och flera andra länder ska förhålla sig passiva till den förödande utveckling av missbruk som cannabisprodukter åstadkommer. Att föreslå avkriminalisering eller legalisering av cannabis, som vissa knäppgökar föreslår löser ingalunda några problem, däremot kan utvecklade och omfattande preventiva åtgärder och behandlingsinsatser i kombination med en aktiv jakt på, bland annat, cannabisprofitörerna leda till såväl minskad efterfrågan som tillgång.


Artikeln i The Independent on Sunday kan du läsa här.


Besök också:

Ofsted (den brittiska skolinspektionsmyndigheten)

Torgny Peterson


Varning för blykontaminerad cannabis

Myndigheter i den tyska staden Leipzig i Sachsen tillsammans med polisen (Polizeidirektion Leipzig) varnar nu för 'blyhaltiga' cannabisprodukter. I förra veckan behandlades 19 kända fall av blyförgiftning i Leipzig med omnejd.


Beträffande de första fallen var källan till blyförgiftningen inte klar, men så småningom stod det klart att det finns en koppling mellan användning av cannabis och blyförgiftningen. Myndigheterna utgår från att flera användare av cannabis kan ha använt kontaminerad cannabis och att sådan cannabis fortfarande kan finnas i omlopp på marknaden.


Alla användare av cannabis som tror sig ha blivit utsatta för blyförgiftning uppmanas att omgående kontakta sjukhus för att konstatera eventuellt behov av behandling.


Vid oklara besvär, speciellt buksmärtor, uppmanas besökare uppge för husläkare eller akutmottagning om man använt cannabis.


Polisen i Leipzig uppmanar också användare till samarbete för att man ska kunna spåra källan.


Blyförgiftning i samband med cannabisanvändning inträffar då bly tas upp i kroppen via andningsvägarna.


Läser du tyska kan du ta del av ett pressmeddelande från Stadt Leipzig. Du hittar pressmeddelandet, Warnung vor kontaminiertem Marihuana här.


Läs också:

Knark med 'klös' i - 'grit weed'

Haschguiden


Torgny Peterson


Opiumvallmo och cannabis värdelöst att berusa sig på

Om den forskning som professor Peter Facchini (University of Calgary) med kollegor nu fått finansiella resurser för att genomföra blir framgångsrik, är det inte helt omöjligt att nya varianter av opiumvallmo och cannabis kan komma att produceras - varianter som är värdelösa i berusningssyfte men som kanske kan komma att användas i medicinskt syfte när det gäller opiumvallmo och för medicinska och industriella ändamål när det gäller cannabis.


Forskningen kommer att bedrivas i ett underjordiskt, topphemligt laboratorium - nåväl topphemligt och topphemligt - det ligger i delar av en nedlagd koppar- och zinkgruva inte långt från Flin Flon, Manitoba i Kanada.  


Jag kommer att följa utvecklingen av projektet noga och återkommer med ny information i den takt sådan blir tillgänglig.


Torgny Peterson


RSS 2.0