THC-koncentrationen i 'varor' i holländska coffee shops

Trimbosinstitutet i Holland har nu presenterat en rapport om THC-halten i marijuana, den holländska varianten av marijuana, nederwiet, och hasch i landets så kallade coffee shops.

Undersökningen bekräftar vad som hävdats under lång tid - att THC-halten i samtliga produkter är så hög att det är naivt att fortsätta kalla holländska cannabisprodukter för 'lätt' narkotika.

En holländsk coffee shop är en besynnerlig, holländsk inrättning där försäljning och användning av cannabis inte åtalas under förutsättning att vissa krav uppfylls (ingen alkoholförsäljning, inga andra droger, ingen försäljning till personer under 18 år, ingen reklam, inget oväsen som stör grannskapet).

Flera av de cannabisprodukter som säljs i dessa coffee shops härrör från cannabis odlad i Holland. Den inhemska produkten går under namnet 'nederwiet'.

Länge hade man ingen aning om THC-halten i de varor som såldes i dessa coffee shops men på begäran av hälsovårds- och justitiedepartementen genomförs numera, sedan 1999, tester av THC-halten.

I den nu föreliggande undersökningen från Trimbosinstitutet ville man bland annat veta om det finns skillnader i THC-halten i 'nederwiet' jämfört med importerade cannabisprodukter.

Eftersom det kan finnas skillnader i THC-halten i cannabisprodukterna vid olika tillfällen under året tar man sedan 2001 extraprov, men då bara på nederwiet.

För att genomföra undersökningen gjordes ett slumpmässigt urval av 50 coffee shops. Från dessa samlades totalt in 58 'nederwiet'-prover, 19 prov på utländsk marijuana, 19 prov på holländskt hasch och 44 prov på utländskt hasch. Utöver detta inköptes också 48 prover av den starkaste marijuanaprodukten som såldes i dessa coffee shops. I regel inköptes 1 gram av respektive prov.

Tittar man på den genomsnittliga THC-halten hos alla marijuanaproverna var denna 16,2%. Den genomsnittliga THC-halten hos alla haschproverna låg på 23,1%.

Den genomsnittliga THC-halten i 'nederwiet' (17,5%) var märkbart högre än i den utländska marijuanan
(5,5%).

Hasch från holländsk cannabis innehöll mer THC (33%) änutländskt hasch (17,5%). 

Läser du holländska rekommenderar jag dig att ta del av hela rapporten
THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops (2005-2006)

Torgny Peterson 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0