Cannabis som ’medicin’ i Finland

Från Finland rapporterar tidningen Turun Sanomat att en person för första gången i landets historia fått tillstånd att använda cannabis som medel mot smärta. 

Finska YLE uppger att det handlar om ett undantag och att tillståndet inte kommer att förlängas då det löper ut. Enligt samma källa kommer det finska social- och hälsovårdsministeriet att utreda fallet. 

Den aktuella ’medicinen’ kommer, inte helt oväntat, från Bedrocan i Holland. Erkki Palva från finska läkemedelsverket säger till AFP att ”Detta är den första begäran och det första godkännandet av sitt slag i Finland, men vi kommer inte att göra detta till någon permanent politik. Vi kommer att fortsätta att granska varje all individuellt.” 

Det kan tilläggas att försäljningen av cannabis via holländska apotek varit ett gigantiskt misslyckande som resulterat i stora lager av cannabisprodukter eftersom patienterna tycker de är för dåliga. Det har visat sig att dom föredrar billigare och starkare ’mediciner’ från holländska coffee shops.

Turerna har varit många kring cannabis som ’medicin’ i Holland. Du kan läsa mer om det, bland annat här

Ytterligare info om Bedrocan hittar du här

Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Jimmy Nyberg

Vilket skämt. Det bör väl finnas andra mediciner mot smärta. Det är för mig en utveckling som kan ge fruktansvärda följder om detta får fortsätta. Det borde väl inte vara så svårt att inse hur mycket detta glädjer alla användare utav cannabis, och som vill ha även hasch lagligt. En fråga till den som vet är vad ger denna medicin för biverkningar?
Detta ger väl också något för harmreduction rörelsen att ha med sig och må bra av vid nästa möte kan man tänkas.
Finlands regering bör nog tänka om och ändra sin drog politik ganska fort. och även se över alkoholskatten på samma gång.

2006-12-13 @ 20:41:40
Postat av: Mankko

Ja finlands regering bör verkligen se över sin idiotiska drogpolitik, på tiden att cannabis blir lagligt igen.

2007-01-09 @ 14:12:46
Postat av: Mankko

"Från Finland rapporterar tidningen Turun Sanomat att en person för första gången i landets historia fått tillstånd att använda cannabis som medel mot smärta."

Dethär stämmer ju inte heller, cannabispreparat användes ju världen över bl.a. som medel mot smärta innan det förbjöds på 1900 talet, även i Finland. Tycker att denna sida är mer anti-cannabis propaganda än vad den är fakta, alltid synd med sånt.

2007-01-09 @ 22:19:18
Postat av: Torgny Peterson

Hej Mankko!

Om du har synpunkter på Turun Sanomats rapportering föreslår jag att du vänder dig till den tidningen och begär att få en artikel införd.

2007-01-10 @ 09:16:24
Postat av: Mankko

Torgny > Naturligtvis är det inte ert fel om
tidningen skriver osanningar eller vrider på fakta,
men som faktasida borde ni inte sprida vidare sådana
osanningar. Ni står ju för "Aktuell information om
cannabis", inte "aktuell propaganda".

2007-01-10 @ 13:24:17
Postat av: Torgny Peterson

Hej igen!
Att flera droger använts som läkemedel i gången tid är korrekt. Jag antar att den finska tidningen syftar på att det är första gången som tillstånd utfärdats att distribuera den narkotikaklassade drogen, vilket i sådana fall också är korrekt.

2007-01-10 @ 13:59:57
Postat av: john doe

tjena jimmy, blev så ofantligt upprörd av ditt inlägg att jag var tvungen att svara.
många "riktiga" mediciner mot smärta inehåller morfin är det bra? är det rekordeliga grejer?
nån kemist som har stått och mortlat ihop värsta smörjan som man ändå blir beroende av. har själv nära släkt som har varit pillermisbrukare i otaliga år, hon är numera trasigare än än alla haschrökare jag känner, TILSSAMANS! du är ju helt proppad med antiknark propaganda!

2007-06-14 @ 00:13:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0