ENCOD-samordnare gripen av polisen

Tidigare i år gick diskussionens vågor höga om Svenska Brukarföreningens koppling till ENCOD (European Coalition for Just and Effective Drug Policies) och huruvida ENCOD förespråkade legalisering av cannabis eller inte.  

Även om det ingalunda är någon hemlighet att ENCOD vill legalisera cannabis så kommer ett tydligt kvitto på sådana strävanden efter deras planerade aktivitet att öppna Belgiens första marijuanaträdgård i Belgien i tisdags. 

Efter en presskonferens tänkte arrangörerna transportera sina ’grödor’ till den tilltänkta marijuanaträdgården, men det blev inget av med vare sig transport eller plantering eftersom belgisk polis grep fyra av de inblandade, inklusive ENCOD-samordnaren Joep Oomen, en högröstad belgisk legaliseringsförespråkare. Huruvida Oomens mobiltelefon och dator innehöll något av intresse är inte känt i skrivande stund. Samtliga har nu rättsliga efterräkningar att vänta. 

Tanken med marijuanaträdgården var att odlare under kollektiv samvaro skulle odla sina plantor. Enligt den belgiska lagstiftningen betraktas inte innehav av upp till tre gram marijuana som ett brott. Den belgiska lagstiftningen föreskriver inget om kollektiva marijuanaträdgårdar.  

Oomen och hans kamrater gjorde ett tappert försök att kringgå lagstiftningen på samma sätt som de som i Holland nyligen planerade att sätta världsrekord när det gäller storleken på en joint. Tanken var att alla där skulle bidra med sin beskärda tillåtna mängd cannabis, 5 gram, för att skapa världens hittills största joint. Efter att den holländska polisen uttalat sig valde man i Holland att avstå från försöket att sätta världsrekord. 

Oomen & Co tar sitt arbete för ökat, europeiskt haschflummeri på största allvar och ägnar all sin tid och kraft åt att försöka övertyga omgivningen om att användning av cannabis ska legaliseras. En och annan uppgiven politiker, okunniga politiska, och andra, hangarounds med vindflöjelkaraktär och aktiva användare av cannabis stöder, inte helt oväntat, såväl Oomen & Co och organisationer som ’Draw Up Your Plant’, Cannabis Social Clubs’, ’Freedom to Farm’, ’ENCOD’ och andra organisationer i nygamla kejserliga kläder. 

Det faktum att det finns skadeverkningar förknippade med användning av hasch och marijuana är inget de här grupperna gör reklam för eftersom det skulle förstöra hela deras marknadsföring om ett lyckligare Europa med påtända hasch- och/eller marijuanaanvändare. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Henrik

Torgny Peterson ägnar all sin tid och kraft åt att försöka övertyga omgivningen om att användningen av cannabis är ett av de största hoten för mänskligheten eller i alla fall Sverige. Han påstår att skadeverkningarna är så pass stora att ett konsumförbud för vuxna (med möjligt fängelsestraff som påföljd!) är rättfärdigat. Oomen & Co representerar den andra sidan av spektrumet som uppenbarligen underskattar cannabis potentiellt negativa verkningar.

Jag ser ingen stor skillnad mellan Torgny Peterson och den andra gruppen. Båda är extremister på varsin sida. Det vore lagom att träffa sig någonstans i mitten och kommer överens om en lösning som tar hänsyn till bådas synpunkter och argument.

2006-12-15 @ 09:50:35
Postat av: Torgny Peterson

Tack för ditt inlägg Henrik. Dessbättre behöver jag inte ägna någon större tid och kraft åt att försöka övertyga omgivningen att användning av cannabis inte är nyttigt. Det finns tillräckligt med forskning som klarar av det.

Att konsumtion av cannabis skulle resultera i ett möjligt fängelsestraff är ett påstående som du får stå för själv liksom att det skulle vara ett exempel på extremism att förespråka avståndstagande respektive förespråkande av användning av cannabis.

2006-12-15 @ 10:16:45
Postat av: Joep Oomen

Hej Torgny og Henrik,

ENCOD eller Draw Up Your Plant er slet ikke uforskellige for cannabis' negative bivirkninger. Det er netop en af grundene til at vi tror markedet i cannabisprodukter skal reguleres. I en situation hvor dette marked er forbudt har myndighederne ingen oversigt overhovedet pa kvalitet, pris af cannabis eller dens tilgangelighed for de unge. Det er kriminelle organisationer der bestemmer over det.
Vi pastar at stofforbuddet er umuligt at fastholde hvis man ellers onsker reelt at mindske den skade som er forbundet at produktion, handel of brug af illegale stoffer idag, cannabis og andre. Vi er meget villige til at komme til Sverige eller andre steder for at have en offentlig debat med hvem som helst for at forsvare denne pastand.

Kaerlig hilsen,

Joep Oomen

2006-12-26 @ 22:21:09
URL: http://www.encod.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0