Läkarrekommendation att röka marijuana ingen ursäkt för drograttfylla

I ett utslag i Högsta Domstolen i Nevada i tisdags (12 december) slår domstolen fast att en läkares rekommendation att använda så kallad medicinsk marijuana inte utgör något försvar i ett drograttfyllerimål (DUI – Driving Under the Influence). 


2001 förklarades George Peter Lynard skyldig till att kört med marijuana i blodet och orsakat en frontalkollision som dödade en 73-årig man och en 69-årig kvinna. Lynard överklagade och hänvisade till att han hade ”ett giltigt recept” på marijuana från en läkare i Kalifornien.

En domare i Nevada höll med Lynard och efter överklagande också från åklagarsidan kom målet så småningom till delstatens högsta domstol där domarna nu gått  på åklagarmyndighetens i Washoe County linje. Högsta Domstolen i Nevada har sålunda undanröjt den friande domen i lägre rättsinstans.

Domstolens tre domare påpekar att ett brev från Lynards läkare inte utgör ett giltigt recept för narkotika. Och det är heller inte giltigt som ’recept’ utanför delstaten. Domarna påpekar också att det inte finns någon text i Nevadas lagstiftning som tillåter ens förare som har giltiga recept att framföra fordon i påverkat tillstånd. 

Dom meddelas senare. 

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0