Polisen planerar offensiv mot cannabissmuggling

Från Rikspolisstyrelsen meddelas idag att polisens kamp mot den grova organiserade brottsligheten fortsätter. Rikskriminalpolisen har kartlagt 140 olika nätverk som smugglar in cannabis i Sverige. Vid årsskiftet sätts en ny plan i verket för att bekämpa dem. 

I våras avsatte Rikspolisstyrelsen 120 miljoner kronor för effektivare bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. Operativa rådet, ett samarbetsorgan där Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Tullen och Ekobrottsmyndigheten ingår, fick tillsammans med Rikskriminalpolisen i uppdrag att avgöra hur pengarna ska användas. Ett av de områden som de valt att prioritera är insmugglingen av cannabis.  

”Cannabis är det absolut största preparatet i Sverige. Det är så vanligt att knappt någon reagerar längre. Det är dessutom en ungdomsdrog, som leder ungdomar vidare in i missbruk. Det är därför det är så viktigt att bekämpa insmugglingen”, säger Peter Tjäder, föredragande i Operativa rådet och biträdande rikskriminalchef.  

Egna åkerier

Nu har polisen färdigställt ett omfattande underrättelseunderlag, med uppgifter om var, hur och när preparatet kommer till Sverige och sprids vidare. Det mesta produceras i Marocko och smugglas via Spanien in i Tyskland, Danmark och slutligen Sverige. I Sverige transporteras drogerna vidare via riksvägarna E6, E4 och E18.  

”Cannabis är skrymmande. En del kriminella nätverk har till och med egna åkerier”, berättar Peter Tjäder. 

 De insamlade underrättelserna ligger till grund för den långsiktiga arbetsplan som Operativa rådet nu upprättat. Planen innebär en kraftsamling av resurser från alla de brottsbekämpande myndigheter som ingår i samarbetet, konstaterar Rikspolisstyrelsen avslutningsvis.

Det är glädjande att konstatera att polisen nu gör en storsatsning för att komma åt den organiserade brottslighet som ligger bakom försäljningen av den narkotika som oftast är debutdrog när det gäller missbruk av narkotika, nämligen cannabis. Vi kommer noggrant att följa det planerade arbetet och återkomma med regelbundna rapporter. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Henrik

Debutdrogerna är alkohol och tobak.

2006-10-26 @ 10:31:50
Postat av: Torgny Peterson

Observera att det i texten står att "Det är glädjande att konstatera att polisen nu gör en storsatsning för att komma åt den organiserade brottslighet som ligger bakom försäljningen av den narkotika som oftast är debutdrog när det gäller missbruk av narkotika, nämligen cannabis." Därmed inte sagt att inte alkohol och/eller tobak är väldokumenterade debutdroger.

2006-10-27 @ 06:35:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0