Varför röker turister cannabis?

Det finns förmodligen lika många svar som det finns användare, men i ett seriöst försök att i någon mån undersöka vilka bevekelsegrunder som finns har några forskare studerat frågan närmare. 

Antalet ´försökspersoner´ (18 stycken) som deltagit i undersökningen är så begränsat att det inte går att dra några mer omfattande slutsatser, konstaterar forskarna.

Det är professor Carla Santos vid University of Illinois som tillsammans med Yaniv Belhassen och Natan Uriely under rubriken Cannabis Use in Tourism: A Sociological Perspective berättar om arbetet i juliutgåvan av Journal of Leisure Studies. 

Författarna identifierar fyra ´sorters´ turistande cannabisanvändare.

Resenärer som under kortare resor experimenterar med droger som dom inte skulle använda ´på hemmaplan´
I den här gruppen återfinns användare som i första hand är intresserade av att med nyhetens behag pröva cannabis i en ´säker´ omgivning där användningen är moraliskt accepterad och inte medför några problem (t ex Amsterdam). Författarna konstaterar att de korttidsresenärer som prövar cannabis för första gången i  t ex Amsterdam kommer förmodligen inte att fortsätta användning när de kommer hem, medan de ´backpackers´ som är på resande fot under längre tid, och som börjar använda cannabis under resan, visar en tendens att fortsätta att använda cannabis när de återvänder hem. 

Resenärer som använder cannabis eftersom dom gör det ´på hemmaplan´ och tycker att det är ´en kul grej´
Till den här gruppen räknas de som redan förknippar användning av cannabis med avkoppling och som ser det som ett komplement till övriga nöjesaktiviteter.Forskarna fann att det som redan använder cannabis hemma ägnar sig åt mer intensiv konsumtion då de är ute och reser. För en del av dessa är tillgången på cannabis en avgörande faktor då de väljer semesterdestination. 

Resenärer som använder cannabis som ´kulturredskap´
I den här gruppen finns de som söker ´autentiska upplevelser´, dvs de som vill uppleva ´cannabiskulturen´på plats, t ex vissa områden i Indien eller i Rif-bergen i norra Marocko, eller under Cannabis Cup i Amsterdam 

Resenärer som i första hand reser för att köpa cannabis där det är lätt att hitta och där det inte får några legala konsekvenser
I den här gruppen hittar vi resenärer som vill handla cannabis i ett annat land där det är lätt att få tag i det och där det är enkelt att undvika problem med polisen. Tyska ´turister´ som intervjuades reste t ex till Holland för att handla och återvände sedan till Tyskland samma dag eller dagen efter. Som nämnts inledningsvis konstaterar forskarna att man inte kan göra några statistiska generaliseringar utifrån deras arbete, men att deras studie kan utgöra grund för ett fortsatt arbete inom området. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0