Amsterdam utökar förbudet mot användning av cannabis på offentliga platser

102292-16
Även om många vill göra gällande att cannabis inte orsakar några större problem, i vart fall inte i Holland, så är ett sådant påstående inte korrekt. Det finns en klart uttalad oro för användningen av cannabisprodukter ( hasch och marijuana och den inhemska marijuanasorten ’nederwiet’) och för cannabisrelaterade ’störningar’ - både för enskilda individer och på allmän plats.  

Ytterligare bevis på en skärpning i synen på cannabishanteringen kom i torsdags då en majoritet av medlemmarna i Amsterdams kommunfullmäktige röstade för att genomföra ett förbud mot användning av cannabis över hela Amsterdam på platser där ungdomar som röker cannabis orsakat störningar av olika slag. 

Beslutet kommer efter ett ettårigt, framgångsrikt försök med förbud mot användning av cannabis på och omkring Mercatorplein i stadsdelen De Baarsjes i Amsterdam. Samtidigt som detta skett menar också stadsdelsnämndens ordförande, Arco Verburg, att det finns alltför många coffee shops i stadsdelen. I ett inlägg i sin blogg igår säger Verburg att han i och för sig inte är emot coffee shops men att antalet i stadsdelen måste minska. Av de 19 coffee shops som finns i området Amsterdam-West ligger 15 stycken i De Baarsjes, vilket resulterar i att många söker sig dit för att handla, vilket i sin tur medför drogrelaterade störningar. 

Det förbud (’Blowverbod) mot användning av cannabis i De Baarsjes som infördes i februari 2006 har resulterat i att både invånare och affärsidkare upplever ett bättre ’klimat’ i området efter förbudet. 

Genomförda undersökningar visar att nio av tio invånare och affärsidkare känner till förbudet. 45% av invånarna och 29% av affärsidkarna uppger i undersökningen att störningarna från ungdomar som använder cannabis, bland annat hotfullt beteende, minskat sedan förbudet infördes. 

Ett definitivt beslut om förlängning av förbudet i De Barrsjes i ytterligare ett år tas formellt kommande vecka. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0