Rökförbud på holländska coffee shops

Nu blir det rökförbud på holländska coffee shops-eller? 

I fredags beslutade den holländska regeringen att från och med den 1 juli nästa år införa rökförbud på caféer, restauranger, nattklubbar och diskotek, och också på coffee shops om man får tro ett uttalande som premiärministern Jan Peter Balkenende gjorde i tv-kanalen NOS. Coffee shops kommer att behandlas på samma sätt som andra utskänkningsställen, sa Balkenende. 

Vilka uttryck detta kommer att ta sig i praktiken återstår att se. Holländarna kommer fortfarande att kunna förpesta luften inomhus under förutsättning att separata rökrum eller andra anordningar installeras för att förskona personalen från röken. 

I praktiken kan det alltså resultera i att den personal som säljer knark på coffee shops kan få göra det i en rökfri miljö, allt i enlighet med de nya reglerna, medan kunderna hänvisas till separata rökrum där personalen slipper vistas. Ett sådant arrangemang innebär i praktiken inte något egentligt rökförbud men är i alla fall ett steg i rätt riktning.  

Nästa steg på kravlistan måste bli att göra de nämnda inrättningarna, inklusive coffee shops, helt rökfria och på sikt kan kanske krav från organisationer som t ex Clean Air Nederland och från andra, som för länge sedan insett att rökning av cannabisprodukter är skadligt, resultera i att vi kan dricka gravöl när coffee shops försvinner för gott. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0