Ny forskning kan förklara fosterskador av marijuana

Ny forskning som presenteras i dagens utgåva av Science (Science 25 May 2007: Vol. 316. no. 5828, pp. 1212-1216 Hardwiring the brain: Endocannabinoids shape neuronal connectivity) kan förklara fosterskador av marijuana. 

I ett pressmeddelande säger Karolinska Institutet följande: 

Viktiga moment i hjärnans utveckling styrs av molekyler som har likartade biologiska egenskaper som THC-den främsta psykoaktiva substansen i cannabis. Det visar en studie från Karolinska Institutet som nu publiceras i tidskriften Science. Forskarna tror att resultaten kan ge nya insikter i hur cannabisrökning under graviditeten skadar barnet.

För att hjärnans nervceller ska kunna utvecklas och växa ihop med varandra på ett korrekt sätt måste de guidas av kemiska signaler som skickas ut från omgivande nervceller. Forskarna har nu upptäckt att en ny grupp signalämnen som kallas endogena cannabinoider spelar en oväntat viktig roll då nervcellerna i hjärnbarken slutligen kopplas ihop med varandra.

Enligt forskarna kan resultaten inte bara leda till ny kunskap om hjärnans normala utveckling, utan även till ny förståelse av när och om utvecklingen kan påverkas av cannabis.

Endogena cannabinoider utövar nämligen sin aktivitet genom att binda till samma receptor på hjärnans nervceller som cannabis-substansen THC binder till den så kallade CB1 cannabinoid-receptorn. Forskarna tror därför att THC från marijuanacigaretter som överförs från modern skulle kunna störa den normala signaleringen genom CB1 cannabinoid-receptorn och därmed påverka utvecklingen av fostrets hjärna.

Vi har identifierat en grundläggande mekanism i hjärnans utveckling som med all säkerhet kan påverkas av THC, säger docent Tibor Harkany som har lett studien.

Tidigare forskning har visat att barn till mödrar som rökt cannabis under graviditeten oftare har kognitiva problem som koncentrationsstörningar, hyperaktivitet och dålig inlärningsförmåga än andra barn. Enligt Tibor Harkany skulle en del av förklaringen kunna ligga i att THC leder nervcellerna vilse hos det växande fostret så att de inte kopplas ihop som de ska.  

Besök också Karolinska Institutets hemsida för ytterligare information

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0