Expressen och cannabis II

Under rubriken ’Stoppa drogliberalerna’ skriver Britta Svensson idag i Expressen att ” Även drogförespråkare borde kunna begripa att cannabis, liksom alla droger man röker, är helt passé ur folkhälsosynpunkt. Polisens kamp mot haschet kommer vid rätt tidpunkt och bör stödjas av alla vettiga människor.” Kanske borde Britta Svensson tala förstånd med Expressen-kollegan Johannes Forssberg som hade en riktig skröna häromdagen i samma tidning. Du kan läsa mer om den i ’Expressen och cannabis’

Nu har Britta Svensson varit med betydligt längre och har sett en del av vad som kan kläckas i drogliberalernas förvirrade bon. När jag som medlem i den svenska regeringens delegation till UNGASS (United Nations General Assembly Special Session on Drugs) i juni 1998 hade den tvivelaktiga förmånen att träffa några av de värsta liberaliserings- och legaliseringsförespråkarna fanns Britta Svensson också i New York där vi bland annat diskuterade det faktum att dåvarande chefen för Socialstyrelsen, Claes Örtendahl, inför öppnandet av UNGASS tillsammans med ett antal hundra personer från olika håll i världen hade skrivit under det öppna brev, ställt till FN:s generalsekreterare Kofi Annan och publicerat på två uppslag i New York Times, där undertecknarna hävdade att ” We believe that the global war on drugs is now causing more harm than drug abuse itself.” Ungefär lika korkat som Forssbergs påstående i den ovannämnda skrönan att Sverige har den högsta missbrukardödligheten i världen och att "Det markerar en av de största humanitära katastroferna i vår moderna politiska historia".  

Ungefär lika obegåvat (man säger antagligen inte korkat på Socialstyrelsen) var det när Örtendahl gjorde sitt bästa för att hävda att han inte hade skrivit under det öppna brevet i New York Times. Apropå brevet kan det vara intressant att känna till att det till stora delar Soros-finansierade Drug Policy Alliance, med Ethan Nadelman som främste agitator, var huvudaktören bakom det öppna brevet och att det var en tidigare holländsk ambassadör till Tyskland, Jan G. van der Tas, och ytterligare en holländare som fått uppdraget att få bland annat svenska undertecknare till det öppna brevet till Kofi Annan. (Övriga svenska undertecknare var förresten Anders Bergmark, Peter Curman, Ted Goldberg, Olof Lagercrantz, Leif Lenke, Ingemar Rexed, Jerzy Sarnecki, Sune Sunesson, Henrik Tham, Per Ole Träskmann och Hans von Hofer). 

Jag gratulerar Britta Svensson till fortsatt klarsyn och håller med om att ” Polisens kamp mot haschet kommer vid rätt tidpunkt och bör stödjas av alla vettiga människor.” 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Albin

Det är mycket du avfärdar som korkat, men du skriver aldrig egentligen varför det skulle vara korkat, eller vad du har för motargument.

Britta Svenssons artikel är lite på samma sätt; onyanserad och osaklig. Hon påstår att en "drogforskare" hon träffat hellre skulle ta amfetamin än cannabis, då amfetamin har en enkel kemisk struktur. Det är ett väldigt speciellt påstående, denna drogforskare måste haft mycket ovanliga åsikter om vilka droger som är farligast. Om man ska bedöma ett ämnes farlighet beroende på vilken kemisk struktur det har skulle man hellre dricka svavelsyra än kaffe och det verkar väl inte så vettigt.

Britta kallar också haschet för "smutsigt" utan att komma med några argument angående dess farlighet eller renhet.

Jag skulle själv inte påstå att en cigarett är farligare än en joint, då cannabis ger ett faktiskt rus vilket i sig har problem, men det säger inte att polisen ska prioritera arbetet mot cannabis.

Fler citat från artikeln, och mina kommentarer till dem:
"Det är mest hasch. Marijuana behöver inte smugglas, det odlar man enklast själv hemma med hjälp av extra starka lampor."
- Struntprat. Det handlar snarare om att hasch är lättare att smuggla då det är mer kompakt. Hasch går också lätt att framställa hemma om man ändå odlar cannabis.

"Hur kan någon vilja legalisera ytterligare en drog som man RÖKER när all sån skit borde försvinna från jordens yta?"
- Vore bra med argument för att all sån "skit" ska försvinna, och inte bara ett argt utrop.

"För att klara av att röka cannabis måste man först träna upp sina lungor med tobak."
- Dum lögn. Många cannabisrökare röker inte tobak och har aldrig gjort det.

"Så ni menar alltså att det inte räcker med hur kaffe- och kakaoodlingarna föröder jordklotet, ÄNNU MER mark ska gå åt till att framställa meningslösa njutningsmedel medan människor svälter?"
- Så för att odlingar av två växter är dåligt för miljön måste odlingen av en tredje vara det? Fånigt. Cannabis är tvärtom en effektiv och bra energigröda som kan vara en del av lösningen på våra energiproblem.

"Jag har vistats många gånger i haschrökarmiljöer, både i jobbet och (tyvärr) privat. Det har aldrig sett mysigt eller trevligt ut någonstans,"
- Subjektivt och osakligt. Jag tycker inte att vi ska basera vår politik på vad Britta tycker ser trevligt ut. Jag skulle förmodligen inte uppskatta att sitta och dricka vin med henne och hennes vänner, men det betyder inte att jag vill förbjuda dem att göra det, utan bara att jag inte skulle tacka ja om hon bjöd mig.

"...och det har aldrig funnits en enda väletablerad, trygg, högavlönad drogliberal debattör på plats. Bara människor som tappat greppet över åtminstone någon del av sitt liv."
- Nehej, tråkigt att Britta har hamnat i en dålig umgängeskrets. Jag har dock samtalat med ett gäng sådana människor. Åter igen; ska vi basera vår politik på Brittas egna upplevelser av världen och högst personliga syn på andra människor?

"Polisens kamp mot haschet kommer vid rätt tidpunkt och bör stödjas av alla vettiga människor."
- Det har vi fortfarande inte fått ett enda giltigt argument för.

Nej, jag tycker inte att du Torgny, som ändå verkar ha en del koll på frågan, borde ta upp en artikel som denna som ett positivt exempel. Forssberg hade däremot ett par poänger i sin artikel, även om den inte var särskilt välskriven och även om jag och han knappast håller med varandra om något annat.

Nej, Torgny, jag hoppas att ni drogmotståndare kan bättre än såhär.

2007-01-16 @ 20:41:11
Postat av: JoakimS

Varför skulle det vara en skröna att Sverige har Europas högsta missbrukardödlighet?

2007-01-24 @ 10:51:20
Postat av: Torgny Peterson

Av det enkla skälet att det inte är korrekt.

2007-01-25 @ 02:03:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0