Expressen och cannabis

Johannes Forssberg ondgör sig under rubriken ’Sluta jaga haschare’ i Expressen över svensk narkotikapolitik. Jag har inte den blekaste aning om vem sagde Forssberg är, men däremot konstaterar jag att hans kunskaper om cannabis och narkotikapolitik inte är omfattande. 

Alstret i Expressen börjar med att författaren berättar att han, i likhet med ”Anders Borg, Mona Sahlin och Thomas Bodström och rätt många andra”,  har rökt cannabis några gånger och trots detta ligger vare sig han eller de andra namngivna och ”sprattlar på Plattan.” Vem i herrans namn har påstått att de som prövar cannabis några gånger hamnar som sprattlande nervvrak på Plattan? Det hör definitivt inte till vanligheterna och det finns ingen automatik som innebär att de som röker hasch/marijuana automatiskt blir heroinister eller missbrukare av andra droger. Individer reagerar olika på olika droger och det är generellt sett svårt att i förväg uttala sig om vilka konsekvenser användning av narkotika kan få. Användning av narkotika kan liknas vid rysk roulett, en riskabel sysselsättning som kan gå vägen ett stort antal gånger men som lika gärna kan gå käpprakt åt skogen snabbt. 

Genom tillgänglig, seriös forskning vet vi idag en hel del om cannabis och flera möjliga negativa konsekvenser av användning av de produkter som kan utvinnas ur cannabis, vilket är skälet till att det finns all anledning att inte bara upprätthålla utan också öka uppmärksamheten kring de skadeverkningar som vi idag känner till.  

Till skillnad från Forssberg som under sin levnad tydligen stött på folk som presenterat ’Haschspöket’ så kan jag meddela herr Forssberg att sagda haschspöke varken har existerat eller existerar och att svensk narkotikapolitik skulle styras av någon ”Gateway-doktrin” är möjligen något Forssbergs ’Haschspöke’ har talat om för honom. 

Det faktum att Mobilisering mot narkotika i samarbete med Rikskriminalpolisen beslutat om omfattande insatser mot cannabishanteringen är resultatet av främst två förhållanden – 1. cannabis är den mest använda illegala drogen i Europa idag och vi  vet att användning är förknippat med såväl risker som skadeverkningar och 2. cannabishanteringen har sedan 2004 varit föremål för en omfattande kartläggning och polisen har idag ett mycket gott grepp om  den cannabishanteringen och kopplingen till organiserad brottslighet.  

Mellan 120 och 140 olika ligor eller nätverk, bestående av minst 3-5 personer vardera ägnar sig åt insmuggling och distribution av främst hasch. Nätverken har kontakter i de nordiska länderna eller Holland. Större nätverk i Stockholm har egna kanaler ända till Spanien. Det är vidare inte ovanligt att medlemmar ur olika nätverk samarbetar. Rikskriminalpolisens kunskaper om hanteringen visar att, lågt räknat, minst 25 ton hasch smugglas till Sverige årligen.  

Beträffande Storbritannien så har en kommitté i underhuset presenterat den utredning Forssberg nämner, men utredningen är av så undermålig kvalité att ytterst få tar den på allvar. Efter nedklassificeringen av cannabis i Storbritannien (från klass B till C) fick många för sig att det nu var legalt att använda cannabis, vilket är helt felaktigt och kort tid efter nedklassificeringen fick brittiska regeringen spendera en miljon pund på en kampanj för att tala om att nedklassificeringen inte innebar att det var legalt att använda cannabis. Antalet unga cannabisanvändare i Storbritannien ökar och i Nederländerna, ofta sett som narkotikapolitiskt föregångsland av de som använder cannabis, ökar också antalet personer som själva söker hjälp för sina problem till följd av användning av cannabis. 

Det kan här vara på sin plats att påpeka att THC-halten i dagens cannabisprodukter ofta är betydligt högre än för bara några år sedan – ett faktum som inte gör cannabisprodukter mindre farliga. 

I Expressen-skrönan frågar sig Forssberg ”Varför ska då tullen, rimligen på bekostnad av betydligt viktigare verksamhet, prioritera cannabis?” Var har Forssberg fått detta ifrån? Tullen kommer inte att prioritera bort annan narkotikabekämpande verksamhet. 

Och du Forssberg – Sverige kommer inte att vare sig militarisera eller stänga våra gränser. Det behövs inte. Hade du varit väl insatt i hur dagens situation ser ut så hade du vetat att de ökade aktiviteterna mot cannabishanteringen har resulterat i att vissa organisationer och nätverk haft svårigheter att skaffa bra produkter till sina ’kunder’. Ökade kunskaper hos vanligt folk om riskerna med cannabis, och andra droger också för den delen, aktiva insatser mot organiserad brottslighet och langare i det mindre formatet tillsammans med erbjudande om assistans till enskilda missbrukare som har problem är en bra början. Det kan också vara värt för dig att känna till att vare sig svenska folket eller tillfrågade i en av de senaste EU-barometrarna förespråkar någon legalisering av cannabis. 

Påståendet att Sverige har den högsta missbrukardödligheten i världen och att ”Det markerar en av de största humanitära katastroferna i vår moderna politiska historia”, är så korkat att det inte ens är värt att bemöta. Däremot är det begåvat av Forssberg att inse att missbruk bottnar i sociala situationer. 

Forssberg ger tydligen inte mycket för missbrukare, som enligt hans beskrivning är så självdestruktiva att skulle det inte finnas narkotika så hittar dom något annat för att fortsätta sitt självdestruktiva leverne. Om Forssberg nu anser att ”sociala orsaker” är problemet så borde ju i rimlighetens namn en förändring av de sociala möjligheterna kunna minska ett självdestruktivt beteende eller menar Forssberg att missbrukare är för evigt dömda till självdestruktion? Det om något är en människofientlig inställning. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0