Regeringen i Schweiz säger klart NEJ till legalisering av cannabis

102292-7

Regeringen i Schweiz (Bundesrat*) säger klart nej till ett förslag som bland annat skulle innebära att konsumtion av cannabis legaliseras och att all verksamhet för att förbereda sådan konsumtion skulle bli tillåten (t ex odling och innehav för personligt bruk), att utbudet skulle kontrolleras och reklam för cannabis förbjudas.

 
I Schweiz tillämpas som bekant principen med folkomröstningar under förutsättning att en eller flera medborgare under en bestämd tidsperiod kan samla in de 50 000 namnunderskrifter som krävs för att få till stånd en folkomröstning om förändring av befintlig lagstiftning eller införande av en ny lag. 

I januari i år hade så Komitee Pro Jugendschutz (Kommittén för skydd av ungdom - en något besynnerligt namn med tanke på vad frågan handlar om) lyckats samla in totalt 105.994 giltiga namnunderskrifter, vilket innebär att en folkomröstning om förslaget förmodligen kommer att äga rum först 2009 eller 2010.

Men landets regering säger nej och i ett uttalande den 15 december säger regeringen att ”en legalisering av cannabis är ett brott mot olika FN-konventioner….” 

* Bundesrat, som är den schweiziska regeringen, består av sju medlemmar som väljs för en period på fyra år. En av de sjumedlemmarna väljs för ett år till statschef. Stats- och regeringschef sedan 8 januari 2006 är Mauritz Leuenberger. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0