Befrielsekriget mot cannabis

Som bekant slår legaliseringsförespråkarna på en del håll i världen på stora trumman och röker fredspipa för att försöka driva igenom krav på legalisering av cannabis och få slut på det så kallade ”kriget mot narkotika”. 

I själva verket har dom missuppfattat allt när dom talar om krig mot narkotika. Det handlar i själva verket om ett befrielsekrig som handlar om rätten att bli fri från cannabis. Du kan läsa på om cannabis genom att studera DEAs ’position paper’ om marijuana. 

Denna upplysning om befrielsekriget kan inte kommenteras.

Torgny Peterson

Ytterligare ett lyckat tillslag mot cannabishanteringen

Tio personer, nio spanjorer och en marockan, greps vid ytterligare ett framgångsrikt tillslag mot 'cannabisfabrikörer' när spansk polis i lördags beslagtog cirka 4,5 ton cannabis. 

Som sagts tidigare – långsiktig, strategisk verksamhet kan komma att krossa cannabishanteringen på sikt. 

Läs mer här

Torgny Peterson

Marijuanaskojare skjuten

”När vi fick igenom lagen [om medicinsk marijuana i Colorado] fick vi igenom en fin, fin lag. Det finns så många luckor i lagen så polisen kan inte göra något för att komma åt patienten.” 

Sagt av legaliseringsförespråkaren Ken Gorman, som sköts ihjäl i samband med ett inbrott i hans hus i lördags. 

Läs mer här

Torgny Peterson

Ökad misstro mot cannabis

Enligt en ny undersökning från Australiens National Drug and Alcohol Research Centre (NDARC) tar en av tre ungdomar avstånd från användning av cannabis. Enligt centrets talesman, Paul Dillon, visar data från den nyligen genomförda undersökningen med all önskvärd tydlighet att det inte längre verkar vara lika accepterat att vara ’stenad’. 

Ny forskning väcker tvivel om uppfattningen att de flesta unga i Australien betraktar cannabis som en ’välgörande’ och ofarlig drog. Tvärtom betraktar en tredjedel av de tillfrågade att det är oacceptabelt att använda cannabis. 

Data i den senaste Pfizer Australia Health Report, som publiceras i samarbete med NDARC vid University of New South Wales, visar att en stor andel unga vuxna anser att cannabis är en farlig drog som kan resultera i ett flertal hälso- och sociala problem. Studien fann att fastän 47% av de som är yngre än 30 år har vänner som använder cannabis, så säger en tredjedel av vännerna att användning av cannabis är oacceptabelt. 

”Det verkar som om det finns en förändring i attityd när det gäller cannabis, till och med bland de som kommer i kontakt med drogen”, säger Paul Dillon. 

83% av vuxna i Australien anser att sociala problem är kopplade till användningen av cannabis. 

Andra resultat från studien: 
* Tre av fyra australiensare anser att användning av cannabis är farligt eller mycket farligt;

* Var femte anser att användning av cannabis alltid leder till användning av annan narkotika, och 60%  anser att det ibland leder till användning av annan narkotika;

*68% anser att användning av cannabis kan leda till annan kriminalitet;

* Närmare två tredjedelar är lika oroade över om deras tonåring  röker vanliga cigaretter eller marijuana;

* Hälften anser att användning av cannabis kan orsaka schizofreni, depression och ångest i måttlig eller stor omfattning;

Studien avslöjar också att den allmänna opinionen är för ökad aktivitet från regeringen beträffande cannabis.

77% av de tillfrågade anser att myndigheterna ska bedriva en hälsokampanj om effekterna av cannabis. Närmare 80% stöder användning av drogtester i trafiken. De flesta anser att cannabis påverkar individens förmåga att köra bil och ökar sannolikheten för bilolyckor. 

60% håller med om att de som grips för användning och innehav av cannabis bör ’remitteras’ till behandlingsprogram snarare än till kriminalvård. 

Paul Dillon säger, ”Den här forskningen visar tydligt att det är viktigt att allmänheten i Australien förses med kvalitativ information kring hur cannabis påverkar hälso- och sociala förhållanden. Det finns planer på att öppna ett nationellt cannabiscenter i år, finansierat av Australiens regering…”  

Det är tillfredsställande att allt fler börjar inse de skadeverkningar cannabis kan medföra och uppgifterna från Australien tyder på ökad insikt om sådana risker. 

Mer information hittar du här

Torgny Peterson

Flera tillslag mot ’cannabisfabriker’

Jag har slutat räkna det vid det här laget stora antal tillslag som brittisk polis gjort mot regelrätta ’cannabisfabriker’ på olika håll i landet.

Under de senaste veckorna har flera sådana ’fabriker’ slagits igen till följd av intensiva insatser med hjälp av ett stort antal poliser och också helikoptrar försedda med värmeavkännande utrustning. 

Fler och fler polisdistrikt uppmanar också allmänheten att tipsa om odlingar, nu senast polisen i West Yorkshire. 

Som sagt – kampen mot cannabis lönar sig. 

Läs också:
Polisen vill ha tips om cannabisodlingar
Tipsa om cannabisodlingar
Police are encouraging the public to help them sniff out cannabis factories 

Torgny Peterson

 


Cannabisbaserad medicin ska marknadsföras i USA

Det brittiska företaget GW Pharmaceuticals, som producerat det cannabisbaserade preparatet Sativex, har nu överlåtit utvecklingen av marknadsföringen av Sativex i USA till japanska Otsuka Pharmaceuticals Co.  

Enligt GW Pharmaceuticals kommer en fas II/III klinisk försöksverksamhet att påbörjas i USA i år för att utvärdera preparatets användbarhet vid behandling av cancerrelaterade smärtor. GW Pharmaceuticals hoppas få preparatet godkänt i USA under 2010 och därefter lansera det 2011.  

Affären är värd omkring 290 miljoner dollar (över 2 miljarder SEK). Till detta kommer sedan royalty på försäljningen. 

Sativex, som är en spray som appliceras under tungan, är godkänd i Kanada som behandling för smärta i samband med MS (multipel skleros) sedan april 2005. Preparatet är också föremål för prövning för godkännande i fyra europeiska länder (Storbritannien, Danmark, Spanien och Nederländerna).  

För sin verksamhet odlar GW Pharmaceuticals, på dispens från den brittiska regeringen, tusentals cannabisplantor på hemlig plats i Storbritannien. 

Förespråkare av legalisering av cannabis är måttligt förtjusta i ’konkurrenten’ Sativex eftersom preparatet inte ger den ruseffekt som är en del av den ’medicinska’ upplevelsen vid rökning av råvaran i en form som inte något läkemedelsverk någonstans godkänt som medicin. 

Torgny Peterson

Marijuana och påverkan på luftvägarna

Enligt amerikanska forskare  har rökning av marijuana på lång sikt samma effekter som rökning av tobak. 

Forskare från Yale gjorde en systematisk genomgång av 34 studier som utvärderade effekten av rökning av marijuana på lungfunktionen och komplikationer i andningsvägarna.

Studien finns publicerad i februarinumret av Archives of Internal Medicine som du hittar här

Torgny Peterson

Holländskt statsråd: Bort med cannabis från listan över förbjudna dopingpreparat

Det holländska statsrådet Clemence Ross låter meddela att cannabis inte bör finnas med på antidopingorganisationen WADAs (World Anti-Doping Agency) lista över förbjudna preparat. 

I ett uttalande igår säger Ross att ”WADA bör fokusera all sin kraft på sin huvudsakliga uppgift och spendera sina medel och krafter på det….Att bekämpa lätta droger [dvs cannabis] bör vara en uppgift för regeringen.” 

Så kan det gå när man till varje pris vill försöka försvara sitt lands cannabispolitik och cannabisindustri. 

WADA håller nu på att se över listan över förbjudna preparat och beslut om eventuella förändringar sker förmodligen i Madrid vid ett möte i november.

Jag förutsätter att Sverige och andra länder med kraft opponerar sig mot förslaget att ’plocka bort’ cannabis. 

Läs också:
Cannabis fortsatt med på WADAs lista över förbjudna preparat
WADA at Conference on Code Review 

Torgny Peterson

Pilot påverkad av marijuana orsakade olycka med tre döda

Av en rapport från the National Transportation Safety Board (NTSB) i USA framgår att den Cessna 182 som kraschade i februari förra året i Colorado flögs av en pilot påverkad av marijuana. Piloten och de två passagerarna omkom.  

Enligt rapporten var de troliga orsakerna till kraschen att Levels of TETRAHYDROCANNABINOL (MARIHUANA) and TETRAHYDROCANNABINOL CARBOXYLIC ACID (MARIHUANA) reported on FAA toxicology testing suggest that the pilot had used marijuana very recently in relation to the time of the accident, likely within 3 hours, and that the pilot was impaired by its effects at the time of the accident.” 

Vill du läsa utlåtanden om olyckan från NTSB så finns de här.

Torgny Peterson

Grattis till beslaget av 6,5 ton hasch

Dags att gratulera spanska myndigheter som beslagtagit 6,5 ton hasch vid hamnen i Colera i Spanien, på gränsen till Frankrike.

Hittills har tio personer gripits - åtta marockaner, en tysk och en spanjor.

Torgny Peterson

Reinfeldt! – Prata med Cameron

Igår berättade jag om den brittiske toryledaren David Cameron och hans brassrökning. Och Cameron bör nog finna sig i att besvara diverse frågor om sin egen och Storbritanniens narkotikapolitik.

Kanske kan Reinfeldt prata förstånd med Cameron som besöker Sverige idag. Kanske något för TT, Sveriges Television, Ekot eller TV4? 

Torgny Peterson

No! – Inga nya ’marijuanadispensärer’ i Los Angeles

23 januari kom så det glädjande beskedet – inga nya så kallade ’marijuanadispensärer’ i Los Angeles innan reglerna för verksamheten setts över. 

Det borde vara självklart att stänga igen den kriminella verksamhet som i ett stort antal fall göms bakom fasader av ’compassion’, ’caring’ och annat inkomstbringande nys som flera knarkföretag, utklädda till ’marijuanadispensärer’ ägnar sig åt. 

Beslutet att tills vidare förbjuda nya kvacksalveriinrättningar är glädjande men inte tillräckliga. 

Läs mer:
Motion I
Motion II
Report from Los Angeles Police Department
Report from City Attorney
Report from Los Angeles Police Department 

Torgny Peterson

Yes! – Cameron rökte brass

Engelska Mail on Sunday berättar idag i en stort uppslagen artikel att den konservativas ledare, David Cameron, rökt brass både då han gick på Eton College och sedan då han fortsatte till universitetet i Oxford.  

Eftersom Cameron möjligen kan tänkas vara en framtida premiärminister så kommer med all säkerhet diskussionen om Camerons användning av cannabis att bli ’hot stuff’ i brittisk press de närmaste veckorna.  

Cameron, som enträget vägrat besvara frågor om han använt narkotika, avslöjas i boken Cameron – The Rise Of The New Conservative som kommer att gå som följetong i Mail on Sunday i mars. 

Kanske inte att undra på att Cameron är så välvilligt inställd till liberalisering av den brittiska narkotikalagstiftningen. Camerons stöd bland äldre konservativa kollegor har svalnat högst betydligt bland de som från början var mycket entusiastiska över ’det nya fräscha blodet’ i de till stora delar mörkblåa konservativa grupperingarna samtidigt som de äldre, ärkekonservativa, aldrig visat någon som helst entusiasm över Cameron. 

För dig som inte följt Camerons liv och leverne kan det vara intressant att känna till att Cameron, innan han blev de konservativas partiledare, pratade om att FN skulle kunna legalisera narkotika. För flera år sedan var han också med i en parlamentarisk kommitté som föreslog, och Cameron anmälde ingen avvikande uppfattning, en nedklassificering av cannabis. Den gången blev det inget av med det, men som bekant skedde det senare genom att den numera sparkade inrikesministern David Blunkett skapade allmän oreda, missförstånd och ökade kostnader, bland annat 13 miljoner kronor för en kampanj, för att tala om att bruket av cannabis INTE är legaliserat i Storbritannien 

Läs mer:
Cameron DID smoke cannabis   

Torgny Peterson

Profithungriga läkare gör grova pengar på ’marijuanarecept’

Kritiken i marijuanakvacksalveriets hemstat, Kalifornien, börjar bli högljudd då allt fler inser att den så kallade ’medicinska’ marijuanan är ’hoax’. 

Så börjar till och med de som var med och författade den så kallade Proposition 215, som från och med 1996 möjliggjort kvacksalveriet med så kallad ’medicinsk’ marijuana i Kalifornien, att inse att profithungriga läkare gör grova pengar på att rekommendera ’patienter’ att röka marijuana och att fler och fler ’icke-patienter’ handlar sin marijuana i ’marijuanadispensärerna’, ungefär som i vilken holländsk coffee shop som helst. Det är också värt att veta SB 420, som utvidgade möjligheten för ’patienter’ att kollektivt odla och använda marijuana, infördes 2004.  

En av medförfattarna till den ursprungliga Proposition 215, prästen Scott Imler, säger till media i Los Angeles att ” allt är nu entreprenörs- och profitinriktat.” Imler säger också att han tror att bara omkring 10 procent av de uppskattningsvis 200 000 ’patienterna’ egentligen skulle vara berättigade ’patienter’ enligt reglerna. 

Så vad händer? ’Patienter’ söker sig till mindre nogräknade, profithungriga läkare som för 150 dollar (cirka tusen kronor) skriver ut en rekommendation om användning av marijuana. Ingen utvärdering av ’sjukdomstillståndet’ behövs. Det här sköts på löpande band till glädje för ’patienten’, innehavare av ’marijuanadispensärer’ och pot clubs och läkare som för länge sedan insett att det går att tjäna snabba pengar på det här sättet. 

Torgny Peterson

Haschrökning ökar möjligheterna för senare tyngre missbruk hos unga

Unga människor som röker hasch eller marijuana riskerar att utveckla större neurobiologisk mottaglighet  för tyngre droger som heroin enligt en doktorsavhandling som läggs fram vid Karolinska institutet i morgon. 

Avhandlingen bekräftar tidigare epidemiologisk och sociologisk forskning som utgjort grunden för det som är känt om hypotesen om cannabis som en inkörsport. 

Cannabis är den mest populära förbjudna drogen i vårt samhälle, särskilt bland yngre, inklusive unga gravida kvinnor. Ändå vet vi fortfarande lite om konsekvenserna av hasch- och marijuanarökning när det gäller den outvecklade hjärnan. 

Flera epidemiologiska studier stöder trappstegsteorin, som innebär att rökning av cannabis i unga år utgör en inkörsport till andra sorters drogmissbruk senare i livet. Emellertid är det inte fastställt om det är cannabis i sig som ökar risken för annat missbruk av droger eller om bakomliggande sociala eller ärftliga riskfaktorer skapar den här benägenheten hos de som använder cannabis. 

”Vi ville experimentellt testa trappstegsteorin utan sociala eller moraliska faktorer genom att använda en djurmodell”, säger forskaren Maria Ellgren vid institutionen för klinisk neurovetenskap. Alla beroendeframkallande droger påverkar hjärnans belöningssystem och vår fråga var därför om exponering för cannabis orsakar molekylära och neurokemiska förändringar som ökar belöningseffekten av andra narkotiska preparat.” 

Studien genomfördes på råttor vid en ålder som motsvarar tonåren hos människan. Djuren gavs antingen cannabis eller koksalt vid regelbundna intervall under hela deras ungdomstid. När råttorna nått vuxen ålder visade de som fått cannabis förändringar i de delar av hjärnan som är starkt förknippade med belöning och välmående. De hade också ett högre intag av heroin vid fri tillgång till den drogen vid experiment där de själva kunde avgöra mängden heroin. Sådana förändringar noterades emellertid inte hos kontrollgruppen av råttor som enbart fått koksalt. 

”Vi gjorde liknande studier under fosterstadiet, med resultat liknande de vi fick för råttor i tonåren”, säger Maria Ellgren. ”Vi noterade också, intressant nog, att tidig användning av cannabis inte hade någon observerbar effekt beträffande mottaglighet när det gälle centralstimulerande preparat som t ex amfetamin. 

Avhandlingen presenterar neurobiologiskt stöd för teorin om cannabis som inkörsport när det gäller missbruk av opiater, men inte amfetamin, i vuxen ålder. 

Du kan läsa mer om doktorsavhandlingen, Neurobiological effects of early cannabis exposure in relation to the gateway hypothesis, här

Maria Ellgren har tidigare intervjuats i radioprogrammet ReageraMera om sin forskning. 

Torgny Peterson

Medverkande - 'Från frö till Högsta Domstolen'

Missa inte radiosändningen av ReageraMera med Torgny Peterson onsdag 7 februari kl. 09.00 - 'Från frö till Högsta Domstolen'.

Programmet är i morgon längre än vanligt och håller på i 60 minuter.

Programmet handlar i sin helhet om en mängd olika aspekter av odling av industrihampa och innehåller också ett stort antal intervjuer.

Medverkande
Hans Rolandsson, handläggare Jordbruksverket

Benny Nilsson, Gotlands industrihampa

Karin Nilsson, enheten för EU-stöd (lantbruk), länsstyrelsen Gotland

Marianne von Wachenfelt, forensisk biolog, droganalysenheten, SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium)

Astrid Eklund, vice överåklagare, Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, Stockholm 

Programmet direktsänds i Just Radio och via Internet. Bor du på Gotland får du in kanalen på 89.2. Bor du i övriga Sverige eller i utlandet kan du lyssna direkt på adressen
http://www.justradio.nu/


Knark med 'klös' i - 'grit weed'

102292-20

Det finns olika sätt att tjäna pengar på och uppenbarligen är en del marijuanahandlare inte så nogräknade när det gäller kundvården. Rapporter, bland annat från Storbritannien, visar nämligen att försäljare av produkten försett varan med mikroskopiskt små glaspartiklar. Varför? För att öka vikten och därmed tjäna mer pengar på kunderna.  

Efter att det brittiska hälsovårdsdepartementet uppmärksammats på allvaret i problemet skickade man ut en varning över hela landet. I varningen meddelar man att Hälsovårdsdepartementet fått information som innebär att marijuanapartier har förorenats med mikroskopiska glasliknande pärlor och att laboratorietester från olika delar av landet bekräftar uppgifterna, som gäller marijuana ? inte hasch. Departementet säger vidare att obekräftade uppgifter antyder att de som använt marijuanan bland annat fått munsår och ihållande hosta. 

I den utfärdade varningen säger departementet också att cannabis är en produkt som är skadlig för hälsan. Risken för förorening med glas ökar ytterligare risken för skada.   

Läs också:
Skador av hasch och marijuana
Haschguiden 

Torgny Peterson

Marockanska marinen tog 4,3 ton hasch

Nordmarocko

MAP (Maghreb Arabe Press) rapporterar att den marockanska marinen i onsdags natt beslagtog 4 280 kilo hasch på en lastbåt på väg till Spanien. Beslaget skedde på Medelhavskusten vid Al Hoceima.  

Under förra veckoslutet beslag polisen i Tanger 1 360 kg hasch. 

Som nämnts vid ett antal tillfällen tidigare - Det lönar sig att bekämpa cannabishanteringen. 

Torgny Peterson

22 år för odling av marijuana

Ett 22-årigt fängelsestraff för innehav av 900 marijuanaplantor är ju något längre än vad svenska förhållanden medger. Hur som haver – det 22-åriga straffet, varav de sista tio åren sker under övervakning utanför fängelset, blev resultatet i domstol efter att polisen upptäckt odlingen i Moss Point, inte långt från Pascagoula, i delstaten Mississippi. 

I ett pressmeddelande säger åklagaren, Tony Lawrence,  ”Intäkterna från den här brottsliga verksamheten kommer att användas för utbildning av poliser och för inköp av utrustning. Förhoppningsvis visar det här målet människor att narkotika, och än mindre tillverkning av narkotika, inte kommer att accepteras i vårt samhälle och att alla nödvändiga juridiska åtgärder  kommer att användas för att bekämpa narkotikarelaterade aktiviteter.” Bland annat beslagtogs, utöver narkotikan, två fastigheter och kontanter. 

Gången för ett brottmål i USA ser i allmänhet ut som följer:
Ett brott begås

Brottet rapporteras till den polismyndighet där brottet begicks

En försäkran (affidavit) undertecknas av den som utsatts för det påstådda brottet

Den misstänkte förhörs och eller grips och kanske anhålls/häktas

En förundersökning genomförs för insamling av bevis och andra omständigheter av värde i målet

Den svarande kan sedan få ett första förhör (preliminary hearing) inför domstol för att avgöra om det   finns skälig misstanke anta att brottet begåtts

Om domaren anser att det inte finns tillräckligt med bevis avvisas målet

Om domaren anser att det finns tillräckligt med bevis hänvisas målet till Grand Jury

Om Grand Jury inte anser att det finns tillräckligt med bevis avvisas målet genom en så kallad ’No bill’

Om Grand Jury anser att det finns tillräckligt med bevis levereras ett åtal (indictment eller ’True Bill’)

När det är klart för åtal överlämnas alla handlingar till registrator (clerk’s office) som förbereder alla handlingar och bestämmer målnummer

Stämning utfärdas där svaranden formellt underrättas om åtalspunkterna. Efter detta meddelas datum för rättegång.

Så snart datum för rättegången är utsatt utfärdar åklagarmyndigheten kallelser (subpoenas) av eventuella vittnen. 

Torgny Peterson

Tipsa om cannabisodlingar

I torsdags kallade polisen i Toronto till presskonferens för att berätta om ’The Fight Crime Direct Line’, ett telefonnummer dit allmänheten kan ringa för att tipsa om cannabisodlingar. ’The Fight Crime Direct Line’, som startade i oktober 2003 har visat sig vara en effektiv metod att med allmänhetens hjälp komma åt cannabisodlingar.

När telefonlinjen öppnades 2003 ringde fler för att tipsa om marijuanaodlingar (40 tips) än om någon annan brottstyp överhuvudtaget. Totalt beslagtog polisen i GTA (Greater Toronto Area) 140 odlingar 2003 och antalet beslagtagna odlingar ökar hela tiden. 2006 beslagtogs 287 odlingar i området. 

De poliser som tar emot tipsen behärskar flera språk, vilket också visat sig vara betydelsefullt i kontakten med medborgare som flyttat till Kanada från olika delar av världen. 

Också i Sverige kan du lämna tips om narkotika. Ring 112 och begär ’Narkotikatipset’. Du kan ringa när som helst och du behöver inte tala om vad du heter. Du kan också e-posta tips. 

Torgny Peterson

Kvacksalveri I Kalifornien – några exempel

1996 antogs den så kallade ‘proposition 215’ i Kalifornien som innebär att så kallad ’medicinsk marijuana’ tillåts, i strid mot federal lagstiftning, för vissa sjukdomstillstånd. 

Den ’legala’ kvacksalveriverksamheten med så kallad ‘medicinsk marijuana’ är kantad av kriminell aktivitet. Några exempel för den som vill fördjupa sig: 

En psykiater har rekommenderat marijuana till 7 000 (sic!) patienter 
Berkeley Daily Planet, Oakland Hearing To Decide Fate Of Pot-Prescribing Doc, By Fred Gardner, September 2, 2003

Ett så kallat ‘medicinskt marijuanakort’ lämnades ut till en minderårig utan föräldrarnas godkännande 
Ukiah Daily Journal, “Medical Marijuana Given To Minors,” by Glenda Anderson, September 26, 2003 

Distribution till ADHD-diagnosticerade barn där barn till föräldrarna rekommenderas att odla marijuana hemma och sedan baka in det i kakor.
Los Angeles Times, Unorthodox Uses For Medicinal Marijuana, by Daniel Costello, February 23, 2004 

De som har så kallade ‘medicinska marijuanakort’ köper marijuana som de sedan säljer vidare.
Sun National, Health and Science Section, Marijuana ‘dujour’ In Oakland, by Jean Marbella, November 28, 2003. 

Oakland Cooperative Buyers Club har på egen hand utfärdat 20 000 så kallade ‘medicinska marijuanakort’.
Oakland Tribune, Cannabis Clubs Put Council In Tight Spot, by Laura Counts, October 30, 2003 

En del kommuner klagar över att bilar kommer från Oregon, Utah och andra delar av delstaten för att köpa marijuana.
Oakland Tribune, Medical Marijuana Merchant Defies Oakland Order To Close, by Laura Counts, June 2, 2004 

Oakland kallas för ‘Oaksterdam’ där kaféer säljer marijuana för ’medicinskt bruk’. Staden har minskat antalet ’marijuanaklubbar’ från 12 till 4. Oakland noterar också ökad kriminalitet.
Sun National, Health and Science Section, Marijuana ‘dujour’ In Oakland, by Jean Marbella, November 28, 2003.
Oakland Tribune, Cannabis Clubs Put Council In Tight Spot, by Laura Counts, October 30, 2003.  
Oakland Tribune, Medical Marijuana Merchant Defies Oakland Order To Close, by Laura Counts, June 2, 2004. 

I en del områden klagar affärsidkare över köer till läkarnas mottagningar, nedskräpning, urinering på trottoarerna, snatterier och att affärsidkare och kunder skräms.
Lake County Record-Bee, Upper Lake In An Uproar, by John Lindblom, May 28, 2004 

I en del kommuner odlas marijuana I trädgårdar omgärdade av taggtråd, kraftig belysning och vakter 24 timmar per dygn. I en annan kommun klagar boende över lukten av skunk. När det är ’skördetid’ blir lukten ännu kraftigare.
Sacramento Bee, Pot Plot In Foothills Sparks High Anxiety - Neighbors Fear the Impact Of Medical Marijuana On Crime, Property Values, by Niesha Lofing, August 28, 2004.
Press Democrat, Pungent Pot Causing Stink In Mendocino County, by Mike Geniella, September 14, 2004 

Hus hyrs för att sedan användas för inomhusodlingar. Enbart i San Diego har 20 sådana anläggningar beslagtagits.
North County Times, Indoor Marijuana Grows Raided, by Joe Moreland, March 22, 2004 

Torgny Peterson

RSS 2.0