50 experter bekräftar riskerna med att använda cannabis

Den brittiska tidningen The Independent som under 1990-talet drev en intensiv kampanj till förmån för legalisering av cannabis har som bekant gjort helt om. I artiklar tidigare i år bad The Independent om ursäkt för den legaliseringskampanj som tidningen idag betraktar som ett stort misstag. 

I gårdagens (29 juli) upplaga av The Independent ger tidningen återigen stort utrymme åt cannabisfrågan i artikeln The great cannabis debate: 50 top experts confirm mental health risk, som är väl värd att läsa. 

Torgny Peterson

Användning av cannabis kan öka risken för psykotiska tillstånd med över 40%

Det finns nu tillräckliga bevis för att varna unga människor för att användning av cannabis kan öka risken för dom att utveckla psykotiska tillstånd senare i livet med 40%, konstaterar forskare i veckans nummer av The Lancet. Frågan belyses också i en kommentar och ledare i veckans utgåva. Ledaren avslutas med konstaterandet att Regeringar skulle tjäna på att investera i fortsatta och effektiva utbildningskampanjer om riskerna med att använda cannabis. 

Dr Theresa Moore från University of Bristol, Dr Stanley Zammit från Cardiff University i Wales och kollegor har gjort en metaanalys av 35 studier (fram till 2006) från USA, Tyskland, Nederländerna, Sverige och Storbritannien, för att se om det finns bevis för att koppla användningen av cannabis till förekomsten av psykotiska tillstånd eller mentala hälsoproblem. 

De fann att de som använt cannabis någon gång hade 41% större sannolikhet för att utveckla ett psykostillstånd. Risken ökade i förhållande till dosen, där sannolikheten för att utveckla ett psykostillstånd för de som använde cannabis i störst utsträckning var mer än dubbelt så stor. 

Det är intressant att konstatera att holländska psykiatriker i veckans utgåva av The Lancet säger att det faktum att man fokuserat på bland annat heroin och kokain gjort att man förbisett farorna med cannabis. I den offentliga debatten debatten har cannabis ansetts som en mer eller mindre ofarlig drog jämfört med alkohol, centralstimulerande preparat och opiater. Emellertid förefaller de potentiella långsiktiga, skadliga effekterna av cannabis med avseende på psykotiska tillstånd ha förbisetts, och det finns behov av att varna allmänheten för dessa faror och också etablera behandling ör att hjälpa unga vaneanvändare av cannabis.  

Besök också:
The Lancet 
Evidence of ´reefer madness´ is not new

Torgny Peterson

Razzior på knarkkliniker

Amerikanska DEA (Drug Enforcement Administration) genomförde i onsdags razzior på tio av Los Angeles över 100 knarkkliniker, eller medicinska marijuanadispensärer som innehavarna föredrar att kalla dom. I samband med razziorna greps fem personer, bland annat ägare till de så kallade dispensärerna, misstänkta för distribution av marijuana. I samband med razziorna togs stora mängder marijuana och kontanter i beslag. 

Detta är andra gången DEA gör razzior av det här slaget i Los Angeles. Förra gången, i januari i år, gjordes razzior på elva så kallade dispensärer.  

Federala myndigheter har nu åtalat de som driver ett dussintal dispensärer för att de distribuerar marijuana i syfte att tjäna pengar. Ett exempel är ägarna till kedjan Compassionare Caregivers, som består av sju dispensärer i Kalifornien (Oakland, San Francisco, San Leandro, Ukiah, Bakersfield, San Diego och West Hollywood). Enligt domstolshandlingarna tjänade ägarna 95 miljoner dollar på sin verksamhet under en treårsperiod. Vad användes vinsterna till? Bland annat till att köpa dyra bilar och fastigheter i Costa Rica. 

Enligt domstolshandlingarna sålde en dispensär i Morro Bay marijuana för över 1,2 miljoner dollar under ett år. 281 underåriga ´patienter´ fanns bland kunderna. Av handlingarna framgår också att en läkare samarbetade med dispensären och skrev, mot ersättning från dispensären, rekommendationer som godkände tonåringars användning av marijuana. Ytterligare exempel är ägaren till en dispensär i Corona som sålde marijuana för mer än 1,2 miljoner dollar under nio månader. 

Jag anser att den här sortens knarklangning ska bekämpas med all kraft och att razziorna bör ske oftare och i betydligt större omfattning för att så snart som möjligt få ett beslut på geschäftet med så kallad medicinsk marijuana. 

Torgny Peterson

Positiva signaler från Nederländerna: Polisen vill stoppa odling av marijuana

Jag har tidigare rapporterat om en ökad skepticism i Nederländerna mot användningen av cannabis. 

Det är polisen i landet som nu tar bladet från munnen och säger att något måste ske. Bland annat kräver man kraftfullare åtgärder mot professionella odlare, som idag ofta får samhällstjänst. Det bör finnas en klar signal att produktion av marijuana är oacceptabel, säger polisen Ben Janssen från Nationaal Netwerk Drugsexpertise till Volkskrant

Han säger vidare att affärer som säljer frön, belysning och gödningsmedel också måste bli föremål för åtgärder eftersom de öppnar vägen för organiserad odling av marijuana

Positiva signaler sålunda från Nederländerna i kampen mot cannabis. 

Torgny Peterson

Daniel: Legalisering av cannabis? Aldrig!

I Schweiz, som sedan länge är känt för några av de mer famösa, destruktiva tilltagen mot narkotikamissbrukare (bland annat distribution av statligt heroin), har man nu alltmer börjat observera de skadeverkningar som cannabis medför. 

En nyligen publicerad studie från den psykiatriska universitetskliniken i Zürich visar till exempel att nästan 40 procent av de 20-åringar som kommer i kontakt med kliniken på grund av användning av cannabis rapporterar att de då och då har känslan av att andra kan kontrollera deras tankar. Nästan en fjärdedel av de tillfrågade uppger vidare att de ibland haft tankar som inte är deras egna. Över 40 procent av de tillfrågade uppger att de har känslan av att de iakttas av andra. 

Nyligen rapporterade också Neue Luzerner Zeitung om ett intressant fall om cannabisanvändaren Daniel (fingerat namn) och de schizofrena upplevelser han haft i samband med användning av cannabis. Från att tidigare ha varit en ivrig förespråkare för legalisering av cannabis har han nu, på grund av de egna erfarenheterna, helt ändrat uppfattning.  

Om du förstår tyska kan du läsa första sidan av den temaartikel, Nur in meinem Kopf, i tidningen som handlar om Daniel här. Sida nummer två finns här

I samma tidning publiceras idag (24 juli) ytterligare en artikel på temat cannabis och psykoser, Kiffen und Psychosen. 

Torgny Peterson

Aja braja

Det hjälper inte om man kör en miljövänlig Toyota Prius av omtanke om den yttre miljön om man i samma veva har cannabis, Xanax, Valium, Vicodin och Adderall i bilen. 

Det handlar om Al Gore´s 24-årige son som stoppades av polisen häromdagen och då befanns vara olycklig innehavare av nämnda preparat. Det är inte första gången Al Gore Junior råkar i klammeri med rättvisan. 2003 greps han för innehav av marijuana. 

Kanske borde den forne vicepresidenten tala med sonen om att det är lika olämpligt att smutsa ned den inre miljön som den yttre. Utsläpp av THC i hjärnan är ett praktexempel på inre miljöförstöring. 

Torgny Peterson

Operation cannabissanering

102292-5
   Cannabiskampanjen

Ett antal personer ägnar sig åt att så cannabisfrön i syfte att väcka opinion för att förbudet mot cannabis ska avlägsnas.  Lämplig åtgärd: Avlägsna växten så snart den kommit ovan jord. 

Torgny Peterson

RSS 2.0