Polisen stängde tre knarkcentraler

Det amerikanska jippot där flera delstater (12 st) hittills har gått på legaliseringsivrarnas påfund att rökning av marijuana ska betraktas som medicin stöter på fortsatt patrull. 


Efter nio månaders undersökning av DEA (Drug Enforcement Administration) i samarbete med lokal polis genomfördes igår framgångsrika razzior mot tre knarkcentraler, eller ´marijuanadispensärer´ som de ´medicinskt´ vilseledda valt att kalla inrättningarna, i San Mateo i Kalifornien

 
I ett uttalande igår sa DEAs Special Agent in Charge, Javier F. Peña, att DEA kommer att fortsätta att arbeta med sina motsvarigheter inom rättsväsendet för att beslagta de illegala förtjänsterna och marijuanan som kommer från de här knarkorganisationerna. Vid razziorna beslagtogs 25 kilo marijuana, hasch och marijuanaglaserade ´godsaker´ och cirka 210 000 kronor i kontanter.

En fjärde så kallad 'marijuanadispensär' stängde på eget initiativ igen sin verksamhet i samband med razziorna.
 
Läs också:
Är medicinsk marijuana OK i USA? 

Torgny Peterson

Stäng alla coffee shops!

Sydsvenskan konstaterar i en artikel idag att det faktum att flera coffee shops i Rotterdam kommer att bommas igen den sista december nästa år inte är en populär åtgärd.

Tacka sjutton för det. När uppskattade användare av narkotika och narkotikalangare att ingrepp sker i deras verksamhet.

Alla coffee shops bör stängas. The sooner the better! 

Torgny Peterson

Cannabissituationen i Frankrike

Frankrike

Är du intresserad av cannabissituationen i Frankrike? I sådana fall bör du läsa en nyutkommen rapport som behandlar en mängd olika aspekter av det franska cannabisproblemet. 

Cannabis, données essentielles
beskriver utvecklingen och nivån på cannabiskonsumtionen i Frankrike och ger bland annat svar på frågor om hur konsumtionen ser ut i olika delar av landet och omfattningen av cannabismarknaden. 

Rapporten tar också upp frågor om risker, konsekvenser och cannabisrelaterade effekter, hur Frankrike agerar och sist, men inte minst, hur man ser på cannabis i Frankrike. 

Frankrike finns bland de länder som har den högsta konsumtionen av cannabis bland ungdomar och unga vuxna. 

Om man tittar på storstadsområdena (med cirka 61 miljoner invånare) rapporterade 2005 12,4 miljoner personer i åldrarna 12-75 år att de använt cannabis åtminstone en gång i sitt liv. Av dessa hade 3,9 miljoner använt cannabis det senaste året. Av dessa uppgav sig 1,2 miljoner vara regelbundna användare (åtminstone 10 ggr per månad) och av dessa använde i sin tur 550 000 cannabis dagligen. 

Andelen regelbundna användare ökar, från 3,8% år 2000 till 5,9% år 2005. 2005 uppgav 49,5% av 17-åringarna att de prövat cannabis. Den genomsnittliga åldern då man första gången experimenterar med cannabis är 15 år. 

Cannabis är den narkotika som beslagtas mest i Frankrike. Nio av tio beslag utgörs av cannabis. 2005 togs 87 ton cannabis, huvudsakligen hasch, i beslag. 

Idag ligger det genomsnittliga priset på ett gram hasch på cirka 37 kronor, vilket innebär en minskning av priset med 30% under de senaste tio åren. 

Du kan läsa hela rapporten här

Torgny Peterson

Varför röker turister cannabis?

Det finns förmodligen lika många svar som det finns användare, men i ett seriöst försök att i någon mån undersöka vilka bevekelsegrunder som finns har några forskare studerat frågan närmare. 

Antalet ´försökspersoner´ (18 stycken) som deltagit i undersökningen är så begränsat att det inte går att dra några mer omfattande slutsatser, konstaterar forskarna.

Det är professor Carla Santos vid University of Illinois som tillsammans med Yaniv Belhassen och Natan Uriely under rubriken Cannabis Use in Tourism: A Sociological Perspective berättar om arbetet i juliutgåvan av Journal of Leisure Studies. 

Författarna identifierar fyra ´sorters´ turistande cannabisanvändare.

Resenärer som under kortare resor experimenterar med droger som dom inte skulle använda ´på hemmaplan´
I den här gruppen återfinns användare som i första hand är intresserade av att med nyhetens behag pröva cannabis i en ´säker´ omgivning där användningen är moraliskt accepterad och inte medför några problem (t ex Amsterdam). Författarna konstaterar att de korttidsresenärer som prövar cannabis för första gången i  t ex Amsterdam kommer förmodligen inte att fortsätta användning när de kommer hem, medan de ´backpackers´ som är på resande fot under längre tid, och som börjar använda cannabis under resan, visar en tendens att fortsätta att använda cannabis när de återvänder hem. 

Resenärer som använder cannabis eftersom dom gör det ´på hemmaplan´ och tycker att det är ´en kul grej´
Till den här gruppen räknas de som redan förknippar användning av cannabis med avkoppling och som ser det som ett komplement till övriga nöjesaktiviteter.Forskarna fann att det som redan använder cannabis hemma ägnar sig åt mer intensiv konsumtion då de är ute och reser. För en del av dessa är tillgången på cannabis en avgörande faktor då de väljer semesterdestination. 

Resenärer som använder cannabis som ´kulturredskap´
I den här gruppen finns de som söker ´autentiska upplevelser´, dvs de som vill uppleva ´cannabiskulturen´på plats, t ex vissa områden i Indien eller i Rif-bergen i norra Marocko, eller under Cannabis Cup i Amsterdam 

Resenärer som i första hand reser för att köpa cannabis där det är lätt att hitta och där det inte får några legala konsekvenser
I den här gruppen hittar vi resenärer som vill handla cannabis i ett annat land där det är lätt att få tag i det och där det är enkelt att undvika problem med polisen. Tyska ´turister´ som intervjuades reste t ex till Holland för att handla och återvände sedan till Tyskland samma dag eller dagen efter. Som nämnts inledningsvis konstaterar forskarna att man inte kan göra några statistiska generaliseringar utifrån deras arbete, men att deras studie kan utgöra grund för ett fortsatt arbete inom området. 

Torgny Peterson

Påverkan av cannabis orsakade bilolycka med sju dödsoffer

Utlåtandet om orsaken till en bilolycka i Australien då sju personer dödades har nu kommit och i utlåtandet konstateras att huvudorsaken till olyckan var att Maxwell Purdue var påverkad av cannabis.  

Läs också:
Coroner blames cannabis for Vic crash 

Torgny Peterson

Omfattande polisaktion i Christiania

Ett stort antal poliser genomförde igår en omfattande razzia i Christiania i Köpenhamn på grund av att haschförsäljare åter börjat koncentrera färsäljningen av hasch till den så kallade ´Pusher Street´. 

Razzian, som genomfördes snabbt och effektivt kan du läsa mer om här.  

Efter skottlossningen i Christiania natten till i måndags får nu polisen också utökade befogenheter till personkontroller i Christianshavn. Befogenheterna är omfattande och innebär bland annat att personkontroller kan genomföras utan någon särskild misstanke riktad mot enskild person.  

De nya reglerna införs till en början i Christianshavn  men kommer att utvidgas till att omfatta också andra områden. Vi har också beslutat oss för att inom den närmaste framtiden upprätta visitationsområden på Nørrebro, i centrala delar av Köpenhamn och på vissa platser på Amager där vi av erfarenhet haft vissa problem, säger kriminalinspektör Per Larsen vid polisen i Köpenhamn till Politiken

Läs också:
Haschhandeln ökar i Christiania 

Torgny Peterson

Haschhandeln ökar i Christiania

Efter att handeln med cannabis försvann från försäljningsstånden på den så kallade Pusher Street i Christiania i Köpenhamn i mars 2004 då polisen genomförde en omfattande razzia, grep ett 50-tal försäljare och bommade igen försäljningsstånden, är knarkhandlarna tillbaka på Pusher Street igen. 

Polisinspektören Svend Foldager vid polisen i Köpenhamn säger till Jyllands-Posten att haschhandeln ökat på senare tid. 

Om det inte redan skett är det kanske dags för svensk tull och polis att öka övervakningen av eventuell, ökad ´myrtrafik´. 

Läs också:
Øget hashhandel på Christiania 

Torgny Peterson

Maastricht backar om coffee shops

Efter omfattande kritik från invånarna i centrala Maastricht ville borgmästaren Gerd Leers flytta ut flera coffee shops från Maastrichts centrum till område närmare gränsen till Belgien. Den belgiske premiärministern Guy Verhofstadt gick vad som närmast kan beskrivas som ´i taket´ och krävde ett brådskande möte med sin kollega i Nederländerna, Jan Peter Balkenende, för att sätta stopp för det hela. Allt detta hände förra sommaren. 

Vad har skett sedan dess? 

Efter omfattande nationell och internationell kritik backar Maastricht när det gäller förslaget att flytta fler coffee shops närmare den belgiska gränsen för att minska knarkturismen till Maastricht. Tills vidare blir dom här knarksyltorna kvar där dom finns-i centrala Maastricht.  

Förhoppningsvis kommer den lokala kritiken mot coffee shops att få sådan omfattning att krav kommer att resas på att de ska stängas helt. 

Apropå knarkturism så hittades en tysk turist medvetslös i ett hotellrum i Amsterdam i fredags. Han hade petat i sig psykedeliska svampar, rökt marijuana och hasch, druckit alkohol och injicerat heroin, rapporterar Expatica

Läs också:
Krismöte mellan Nederländerna och Belgien om försäljning av cannabis
Rökförbud på holländska coffee shops  

Torgny Peterson

11 ton hasch i beslag

Belgisk polis och tull gjorde 16 juli ett beslag av 11 ton hasch, som smugglats in i landet från Marocko. Värdet av beslaget beräknas uppgå till cirka 50 miljoner euro (cirka 450 miljoner kronor). 

Narkotikan hade dolts i ett stort antal olivtunnor. Inuti var och en av olivtunnorna fanns en mindre olivtunna. Det var endast den mindre, inre tunnan som innehöll oliver. Narkotikan hade gömts i utrymmet mellan de båda tunnorna. 

Den 41-årige ägaren till företaget ´House Toys´, som officiellt ägnar sig åt handel med bland annat oliver, citron, lergods och trädgårdsmöbler, misstänks vara hjärnan bakom smugglingsföretaget. 

En omfattande utredning, som bland annat innefattar lagerlokaler i Ans och Herstal och ytterligare inblandade personer pågår. 

Torgny Peterson    

´Cannabiskung´ fick 13 års fängelse

Efter ett långvarigt och mycket framgångsrikt samarbete mellan polisen och The Australian Crime Commission lyckades man till slut få fast ´cannabiskungen´, tillika tidigare banktjänstemannen, Alexander Malcolm Lane. 

Igår dömdes Lane tillsammans med fyra kumpaner av Cairns Surpreme Court.  

Med hjälp av helikoptrar transporterade Lanes ´företag´ manskap och utrustning ut i bushen där tonvis med cannabis av mycket god kvalité producerades varje år. 

Lane och hans kollegor samarbetade med personer i Holland dit kurirer, mot en ersättning på upp till 30 000 dollar per resa, reste för att hämta tusentals cannabisfröer, som kom att ge färdiga produkter med hög THC-halt. 

De som bevakade fälten fick upp till 3 000 dollar per vecka och det fanns ingen brist på utrustning för verksamheten i bushen. Här fanns tält, frysar drivna med gas, bevattningssystem och till och med maskiner för att packa den färdiga produkten. Väl förpackade användes återigen helikoptrar för att transportera narkotikan till väntande lastbilar för vidare transport via inlandsvägar till storstäder som Sydney och Melbourne.

Verksamheten har pågått under åren 1995-2006. 

Lane, som fyller sextio år, ska tillbringa de kommande 13 åren i fängelse och en av hans ´kollegor´, helikopterpiloten Peter Pantovich, åtta år. 

Torgny Peterson

Trägen vinner!

Polisen i Nya Zeeland meddelar att man varit framgångsrik i den nationella bekämpningen av odling och distribution av cannabis under det senaste året. 

Resultatet för arbetet 2006-2007 har bland annat inneburit följande: 
700 personer har gripits för inblandning i kommersiell odling och distribution av cannabis 

Cirka 100 000 cannabisplantor har förstörts (2005/2006 förstördes 118 457 plantor)
 

Cirka 120 vapen har beslagtagits
 

Stöldgods till ett värde av 170 000 dollar har återfunnits
 

Cirka 170 kilo marijuana har beslagtagits och/eller förstörts
 

10 laboratorier för tillverkning av metamfetamin har lokaliserats
 

Enligt ett pressmeddelande från polisen har planeringen för bekämpning av cannabis under nästa period redan börjat och polisen uppmuntrar personer som har information om cannabisodlingar att kontakta den lokala polisstationen.  Det sistnämnda är ett bra tips också för svenska förhållanden. 

Läs också:
Sverige: Nationell cannabisprojekt 2004-2006-En kartläggning av distributionen, nätverken och individerna
Sverige: Hjälp till med att stänga cannabisodlingar 

Torgny Peterson

Cannabispåverkad bilförare körde ihjäl sju personer

Vi nås dagligen av information om de skadeverkningar cannabis kan medföra. Ytterligare ett tragiskt exempel kommer från Australien där en cannabispåverkad förare körde ihjäl sju personer. 

I ett expertutlåtande från The Victorian Institute of Forensic Medicine säger man att hans [förarens] körförmåga var allvarligt påverkad av effekterna av cannabis vid tidpunkten för kollisionen. 

Du kan läsa mer här.   

Torgny Peterson

Krav på omklassificering av cannabis

Kommittén för ungdomsdomstolar inom The Magistrates Association i Storbritannien har nu begärt ett möte med inrikesministern Jacqui Smith för att diskutera en omklassificering av cannabis.  

Ordföranden för The Magistrates Association, John Fassenfelt, säger till flera brittiska media att vi har noterat antalet unga människor som kommer till domstolen med ett cannabisberoende och att  en del av dem är 12- och 13-åriga användare av ´skunk´. 

2004 nedklassificerades cannabis i Storbritannien från klass B till klass C. The Magistrates Association är ytterligare en i raden av organisationer som framför krav på en ny omklassificering av cannabis-den här gången från klass C till klass B. 

Torgny Peterson

´Gräsnötter´ utmanar narkotikapolitiken

Gräsrötter utmanar narkotikapolitiken, är rubriken på en artikel i Göteborgs Fria Tidning, som berättar om hur ett antal individer ´utmanar´ narkotikapolitiken genom att så tusentals cannabisfrön på olika platser-ett tilltag som är ungefär lika begåvat som att köra med alkohol i kroppen för att påverka rattfyllerilagstiftningen eller skattefuska för att påtala brister i skattesystemet. 

Här finns inget tal om risker eller skadeverkningar med användning av cannabis. Det handlar om en regelrätt legaliseringskampanj utan någon som helst tanke på konsekvenserna. 

Den här sortens ´gräsnötter´ utmanar ingen narkotikapolitik. De utgör istället levande reklampelare för vikten av att fortsätta och intensifiera kampen mot cannabismissbruket.   

Läs också:
Är cannabis ofarligt?
Legalisering leder till ökade problem

Skador av hasch och marijuana
Haschguiden 

Torgny Peterson

´Postorderpräster´ i Kanada vill ha marijuana i ´kyrkan´

Jag har tidigare berättat om den amerikanske ´postorderprästen´ Craig X Rubin, som hävdar att man i hans ´kyrka´ anser att marijuana är ett sakrament. 

Nu har ett par ´postorderpräster´ i Kanada hakat på sakramentstrenden och försöker få till stånd ett gruppåtal i syfte att ändra den kanadensiska narkotikalagstiftningen. 

Herre Gud! Vad håller dom på med är en adekvat fråga i sammanhanget. I väntan på svar kan vi hoppas att kanadensiska myndigheter följer sina amerikanska kollegor, dvs förklarar ´postorderprästerna´ skyldiga till innehav av marijuana för försäljning. 

Läs också:
Church argues marijuana a sacrament 

Torgny Peterson

Tonåring: Cannabis förstörde min hälsa

Efter flera års användning av cannabis berättar en idag 19 år gammal tonåring om hur cannabis omvandlade honom från en vanlig kille till en tjuvaktig knarklangare. 

Tonåringen, som kallas ´Craig´, berättar att han rökte sin första joint då han var elva år och hur så småningom cannabislangare övertalade honom att sälja cannabis på lekplatsen, hur lärarna misslyckades med att hjälpa honom trots att han var påtänd på lektionerna, att cannabis gjorde honom så paranoid att han var rädd för att lämna sitt sovrum, och hur han drevs att stjäla från sina skolkamrater för att finansiera sitt missbruk. 

Du kan läsa ´Craigs´berättelse här.

Att ämnet är hett råder det inget tvivel om. När detta skrivs finns det 140 kommentarer om artikeln i tidningen The Argus. 

Torgny Peterson

Nya tag mot cannabis

Efter att The Australian Medical Association (AMA) i fredags i ett pressmeddelande uttalade att tonåringar som begått cannabisbrott  borde bli föremål för rådgivning, om nödvändigt under tvång och i vissa fall tillsammans med föräldrarna, kräver polischefen i delstaten, Karl O´Callaghan, att det är nödvändigt med tuffare tag mot cannabis. 

O´Callaghan anser att de som väljer att delta i rådgivning/utbildning istället för att betala böter, och sedan inte deltar inom 28 dagar, ska åtalas.  

AMA säger också i sitt pressmeddelande bland annat att regeringens misslyckande när det gäller att utbilda allmänheten om cannabis kan ha bidragit till åsikten bland unga människor att cannabis är en relativt ofarlig drog. 

Av den senaste tidens rapporter och uttalanden från olika håll i världen förefaller det glädjande nog som om allt fler blir mer och mer medvetna om de risker användning av cannabis innebär. 

Vill du läsa pressmeddelandet från AMA i Western Australia finns det här

Läs också om Review of Cannabis Control Act 2003

Torgny Peterson


Pilot som kraschade hade använt cannabis

En pilot i Australien som kraschade med ett flygplan 22 oktober 2005 i samband med besprutning hade nyligen använt cannabis, enligt den rapport som nu offentliggjorts av The Airport Transport Safety Bureau. 

Enligt rapporten måste det faktum att piloten nyligen använt cannabis betraktas som en betydelsefull faktor vid olyckan

Den intresserade kan läsa hela rapporten här

Torgny Peterson

Är medicinsk marijuana OK i USA?

Det är många som hör av sig och undrar om så kallad ´medicinsk marijuana´ är OK i USA. Efter ett utslag i USA:s Högsta Domstol den 6 juni 2005 är svaret på frågan nej. 

Domen innebär i praktiken att de som försöker använda så kallad ´medicinsk marijuana´ riskerar rättsliga åtgärder från DEA (Drug Enforcement Administration) eller andra federala myndigheter. Delstatlig lagstiftning, som tillåter användning av så kallad ´medicinsk marijuana´, utgör sålunda inget försvar. 


I Kalifornien har lobbyister och flera politiker flera gånger motarbetat utslaget i Högsta Domstolen, men det förefaller nu som om några av de mest fanatiska ´medicinska marijuanamännen´ i allt högre utsträckning kommer att stöta på patrull, dels genom olika initiativ i delstaterna, dels genom att DEA under senare tid genomfört flera razzior.

 
I förrgår beslutade stadsfullmäktige i Los Angeles bland annat att införa begränsningar för etablering av nya dispensärer och införa reglering av redan existerande dispensärer. 

När den så kallade Proposition 215 blev delstatlig lag i Kalifornien i mitten av 1990-talet fanns det två marijuanadispensärer i Los Angeles. Idag finns det över 400. Är det någon som på fullt allvar hävdar att dessa ägnar sig åt något som ens kommer i närheten av vad som kan kallas medicin? 

Från DEA:s sida är positionen solklar. Innehav och distribution av marijuana i alla former är ett brott mot den federala lagstiftningen.  

Argumentationen
i det tidigare nämnda målet i USA:s Högsta Domstol (november 2004) kan du läsa här.
Läs domen i USA:s Högsta Domstol (juni 2006) här

Läs också:
Local marijuana dispensary operators indicted on drug trafficking charges
Exposing the myth of smoked medical marijuana
FDA drug approval application process

Torgny Peterson

THC kan orsaka infektioner i hudceller

Om du har ett försämrat immunförsvar är risken större att du kan utveckla Kaposis sarkom. Forskare vid Harvard Medical School menar med anledning av det att det idag finns anledning att varna patienter med försvagat immunförsvar för att använda cannabis. 

Forskningsresultaten publiceras i utgåvan av Cancer Research den 1 augusti. 

Du kan också läsa mer här

Torgny Peterson

´Postorderprästen´ skyldig till narkotikabrott

Igår förklarades ´postorderprästen´ Craig X Rubin skyldig till innehav av marijuana för försäljning. Domen, som meddelas 17 augusti, kan resultera i ett fängelsestraff på över fyra år.

Rubin själv hävdar att marijuana är ett religiöst sakrament och som sådant därför kan användas  i hans ´kyrka´ 420 Temple i Hollywood där Rubin och hans anhängare inte kommer att finnas kvar länge till då hyresvärden sagt upp kontraktet. 

Rubin blev ´postorderpräst´ via Universal Life Church 1990, som via Internet prästviger vem som helst som betalar det som krävs. 

Det är enkelt att genomskåda Rubins avsikter genom att titta på en av de predikningar av honom som finns på You Tube. Materialet lämpar sig bra som komediinslag på marijuanafria personalfester. Påverkade marijuanafantaster kanske tar honom på allvar.  

Torgny Peterson

Cannabis förstörde deras liv

Från England återberättas ett exempel på vilka konsekvenser användning av cannabis kan få. 

Det handlar om en ung man som började röka cannabis i unga år och som sedan utvecklade schizofreni. Nyligen mördade han sin bäste vän. 

Du kan läsa mer här. (Schizophrenic addicted to skunk cannabis killed best friend) 

Torgny Peterson

Lika skadligt att röka en ´joint´ som att röka upp till fem cigaretter

Forskare vid The Medical Research Institute of New Zealand konstaterar att en joint (cannabiscigarett) skadar lungorna lika mycket som rökning av upp till fem cigaretter.

339 försökspersoner (upp till 70 år gamla) gick igenom avancerad röntgen av sina lungor och andningstest för att mästa lungfunktionen. I tillägg fick de berätta om sina rökvanor.

Försökspersonerna var indelade i fyra grupper:
1. de som endast rökte cannabis motsvarande åtminstone en cannabiscigarett per dag under fem år
2. de som endast rökte vanlig tobak motsvarande ett paket cigaretter per dag under åtminstone ett år
3. de som rökte både cannabiscigaretter och vanlig tobak
4. de som inte rökte alls


Av dessa rökte 75 personer endast cannabis; 91 rökte både cannabis och vanlig tobak; 81 personer rökte inte alls, och 92 rökte endast tobak.

Resultaten visar bland annat att
* de som rökte både cannabis och tobak tenderade att använda mindre vanlig tobak;

* cannabisrökarna klagade bland annat över rosslande, hosta och slem;

* emfysem observerades enbart hos de som antingen rökte vanlig tobak eller en kombination av vanlig tobak och cannabis:

* användning av cannabis minskade antalet mindre luftvägar som transporterar syre, vilket gör att lungorna får arbeta mer;

* omfattningen av skadorna visade sig stå i direkt relation till antalet cannabiscigaretter respektive individ rökte.

* den effekt rökning av en cannabiscigarett har på lungorna motsvarar effekten av rökning av mellan två och en halv och fem cigaretter på en gång.

Forskningsresultaten publiceras i Thorax.

Läs också:
The effects of cannabis on pulmonary structure, function and symptoms

Torgny Peterson

Ny forskning om cannabis och schizofreni

Forskare vid forskningsenheten för klinisk och social psykiatri vid psykiatriska universitetssjukhuset i Zürich i Schweiz har analyserat data kring 8 000 manliga och kvinnliga patienter som togs in på diagnosen schizofreni första gången mellan åren 1977 och 2005. 

Enligt en av forskarna, Wulf Rössler, visar resultaten att den ökade förekomsten av schizofreni hos unga människor är direkt kopplad till den rikliga förekomsten och användningen av cannabis under 1990-talet. 

Läs också:
Changing incidence of psychotic disorders among the young in Zurich
Cannabis und Schizophrenie 

Torgny Peterson

Stort antal coffee shops stängs i Nederländerna

Fler forskningsrapporter som med all önskvärd tydlighet påvisar skadeverkningar av cannabis resulterar i allt högre grad att politiker äntligen börjar reagera mer kraftfullt mot den tillåtande attityden som är förhärskande i flera länder, inte minst i Nederländerna.

Nu ser det ut som om det också kommer att bli förändringar i Nederländerna. I Rotterdam har man, under ledning av borgmästaren Ivo Opstelten, beslutat att alla coffee shop som ligger närmare än 250 meter från en skola ska stängas i januari 2009. Det innebär att 27 av 62 coffee shops kommer att stängas.

I Haag finns sedan tio år tillbaka en liknande regel som innebär att inga coffee shops får finnas på ett avstånd av 500 meter från skolor.

Amsterdam, av tradition haschflummares paradis, har ännu inga beslut fattats om liknande begränsningar men i takt med nya forskningsresultat, uppvaknande hos politiker och den breda allmänheten kommer förhoppningsvis Amsterdam att införa liknande regelverk, som inte på längt när räcker, men som ändå är ett steg på väg mot att stänga alla coffee shops.

Torgny Peterson


RSS 2.0