Visst går det att krossa cannabishanteringen

Att det lönar sig med effektivt arbete för att krossa cannabishanteringen tyder resultatet av nyligen genomförda operationer i Storbritannien på. 

Efter en kampanj mot cannabisodlingar och cannabislangare som varade knappt 14 dagar har cannabislangarna i Storbritannien fått problem. Dom har brist på varor i sina ’lager’ efter att polisen i 17 polisdistrikt (Cambridgeshire, Essex, Greater Manchester, Hertfordshire, Kent, Merseyside, Metropolitan, Norfolk, Northumbria, North Yorkshire, Nottinghamshire, South Wales, South Yorkshire, Surrey, Sussex, West Yorkshire and Wiltshire) gjort razzior på hundratals cannabisodlingar. Bristen är så stor att langarna i vissa fall till och med erbjudit sina kunder kontanter om dom upplåter utrymme för odlingar. 

Enligt ACPO (Association of Chief Police Oficers) utgörs ungefär 60% av den cannabis som beslagtas i Storbritannien av ’Skunk’, som odlas i landet snarare än att den importeras. ’Skunk’ innehåller i genomsnitt 12% THC men betydligt högre halter, över 30%, har uppmätts. 

ACPO meddelar också att odlingen av cannabis har kopplingar till organiserade kriminella nätverk, som uppskattas göra stora förtjänster på cannabishanteringen (en liten ’cannabisfabrik’ med 200 plantor kan ge en förtjänst på £30 000 – cirka 400 000 kronor). Det finns också kopplingar till mycket allvarliga brott som mord och kidnappning. 

Under ’Operation Keymer’, som pågick under perioden 25 september till 5 oktober, beslagtogs 28 000 cannabisplantor och 54 kilo ’varor’ klara för leverans. 

Om en sådan verksamhet skulle genomföras mer regelbundet, helst kontinuerligt, skulle självklart tillgången minskas avsevärt. Minskad tillgång i kombination med intensivt preventivt arbete skulle med all säkerhet minska antalet ungdomar som prövar och/eller regelbundet använder cannabis – också i Sverige. Enstaka anti-drogveckor i all ära, men de har föga effekt på sikt.  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0