Mer cannabis åt det italienska folket!

Italien är knappast landet som känt för någon långsiktig, än mindre konsekvent, narkotikapolitik. I Italien tillhör man de ledande i världen, om det nu är något att vara stolt över, att byta regeringar och därmed ofta också narkotikapolitik.

Den här gången, med Romani Prodi i spetsen för den italienska regeringen, gick det med blixtens hastighet..

Mot slutet av regeringen Berlusconi beslutades, med röstetalen 271 för och 190 emot, om en ny narkotikalagstiftning, som började gälla i februari i år och som innebar att man gjorde slut på åtskillnaden mellan så kallade 'lätta' och 'tunga' droger. Lagstiftningen innebar en tydligt markerad förändrad inställning till bruket av narkotika i allmänhet och cannabisprodukter i synnerhet.

Tillbaka till Prodi och hans regering, som dagarna efter sitt tillträde bommade igen den speciella samordningsenheten för bekämpning av narkotika och i veckan som gått annonserade inrikesministern Livia Turco att Italiens regering fördubblat mängden cannabis som folk kan inneha utan att råka ut för problem med polisen. 

Den 'rekommenderade' maxgränsen innebär att det blir tillåtet att inneha cannabis som räcker till cirka 40 'joints'. Lagen börjar gälla så snart den offentliggjorts enligt gällande regler.

Turco har också meddelat att den nuvarande regeringen har för avsikt att göra en översyn av hela den narkotikalagstiftning som Berlusconi-regeringen genomförde och utan att känna till några exakta detaljer om detta kan jag, med tanke på Turcos välkända åsikter i frågan, garantera att Italien kommer att få se fler påtända narkotikaaktivister än någonsin tidigare om Turco & Co får sin vilja igenom.

Någon som kommer ihåg vem som sa att 'La droga non si vince con la droga'?

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0