Ökad misstro mot cannabis

Enligt en ny undersökning från Australiens National Drug and Alcohol Research Centre (NDARC) tar en av tre ungdomar avstånd från användning av cannabis. Enligt centrets talesman, Paul Dillon, visar data från den nyligen genomförda undersökningen med all önskvärd tydlighet att det inte längre verkar vara lika accepterat att vara ’stenad’. 

Ny forskning väcker tvivel om uppfattningen att de flesta unga i Australien betraktar cannabis som en ’välgörande’ och ofarlig drog. Tvärtom betraktar en tredjedel av de tillfrågade att det är oacceptabelt att använda cannabis. 

Data i den senaste Pfizer Australia Health Report, som publiceras i samarbete med NDARC vid University of New South Wales, visar att en stor andel unga vuxna anser att cannabis är en farlig drog som kan resultera i ett flertal hälso- och sociala problem. Studien fann att fastän 47% av de som är yngre än 30 år har vänner som använder cannabis, så säger en tredjedel av vännerna att användning av cannabis är oacceptabelt. 

”Det verkar som om det finns en förändring i attityd när det gäller cannabis, till och med bland de som kommer i kontakt med drogen”, säger Paul Dillon. 

83% av vuxna i Australien anser att sociala problem är kopplade till användningen av cannabis. 

Andra resultat från studien: 
* Tre av fyra australiensare anser att användning av cannabis är farligt eller mycket farligt;

* Var femte anser att användning av cannabis alltid leder till användning av annan narkotika, och 60%  anser att det ibland leder till användning av annan narkotika;

*68% anser att användning av cannabis kan leda till annan kriminalitet;

* Närmare två tredjedelar är lika oroade över om deras tonåring  röker vanliga cigaretter eller marijuana;

* Hälften anser att användning av cannabis kan orsaka schizofreni, depression och ångest i måttlig eller stor omfattning;

Studien avslöjar också att den allmänna opinionen är för ökad aktivitet från regeringen beträffande cannabis.

77% av de tillfrågade anser att myndigheterna ska bedriva en hälsokampanj om effekterna av cannabis. Närmare 80% stöder användning av drogtester i trafiken. De flesta anser att cannabis påverkar individens förmåga att köra bil och ökar sannolikheten för bilolyckor. 

60% håller med om att de som grips för användning och innehav av cannabis bör ’remitteras’ till behandlingsprogram snarare än till kriminalvård. 

Paul Dillon säger, ”Den här forskningen visar tydligt att det är viktigt att allmänheten i Australien förses med kvalitativ information kring hur cannabis påverkar hälso- och sociala förhållanden. Det finns planer på att öppna ett nationellt cannabiscenter i år, finansierat av Australiens regering…”  

Det är tillfredsställande att allt fler börjar inse de skadeverkningar cannabis kan medföra och uppgifterna från Australien tyder på ökad insikt om sådana risker. 

Mer information hittar du här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0