Användning av cannabis kan öka risken för psykotiska tillstånd med över 40%

Det finns nu tillräckliga bevis för att varna unga människor för att användning av cannabis kan öka risken för dom att utveckla psykotiska tillstånd senare i livet med 40%, konstaterar forskare i veckans nummer av The Lancet. Frågan belyses också i en kommentar och ledare i veckans utgåva. Ledaren avslutas med konstaterandet att Regeringar skulle tjäna på att investera i fortsatta och effektiva utbildningskampanjer om riskerna med att använda cannabis. 

Dr Theresa Moore från University of Bristol, Dr Stanley Zammit från Cardiff University i Wales och kollegor har gjort en metaanalys av 35 studier (fram till 2006) från USA, Tyskland, Nederländerna, Sverige och Storbritannien, för att se om det finns bevis för att koppla användningen av cannabis till förekomsten av psykotiska tillstånd eller mentala hälsoproblem. 

De fann att de som använt cannabis någon gång hade 41% större sannolikhet för att utveckla ett psykostillstånd. Risken ökade i förhållande till dosen, där sannolikheten för att utveckla ett psykostillstånd för de som använde cannabis i störst utsträckning var mer än dubbelt så stor. 

Det är intressant att konstatera att holländska psykiatriker i veckans utgåva av The Lancet säger att det faktum att man fokuserat på bland annat heroin och kokain gjort att man förbisett farorna med cannabis. I den offentliga debatten debatten har cannabis ansetts som en mer eller mindre ofarlig drog jämfört med alkohol, centralstimulerande preparat och opiater. Emellertid förefaller de potentiella långsiktiga, skadliga effekterna av cannabis med avseende på psykotiska tillstånd ha förbisetts, och det finns behov av att varna allmänheten för dessa faror och också etablera behandling ör att hjälpa unga vaneanvändare av cannabis.  

Besök också:
The Lancet 
Evidence of ´reefer madness´ is not new

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0